De 23-jarige Manon Winnock uit Asse studeerde recent af als chemisch en materiaalkundig ingenieur aan de Vrije Universiteit Brussel. In haar thesis ging ze op zoek naar een nieuwe generatie duurzame batterijen en daarvoor wordt ze nu genomineerd voor de mtech+prijs.
De mtech+prijs gaat binnen de Vlaamse Scriptieprijs op zoek naar de sterkste scripties over technologie en innovatie. “Elk jaar kost het tal van laatstejaarsstudenten bloed, zweet en tranen om een bachelor- of masterproef te schrijven. Helaas belanden deze eindwerken vaak in een digitaal zwart gat of archief. Om deze scripties van hun droevige lot te redden, organiseert de vzw SciMingo de Vlaamse Scriptieprijs, een wedstrijd die sterk en relevant onderzoek onder de aandacht brengt van een breder publiek. Naast de hoofdprijs worden er ook vijf deelprijzen uitgereikt, waaronder de mtech+prijs, die sinds 2008 scripties met een onderwerp rond technologie en innovatie bekroont.”
En de scriptie van Manon Winnock (23) uit Asse verdient wel wat aandacht. De recent afgestudeerde chemisch en materiaalkundig ingenieur aan de Vrije Universiteit Brussel deed onderzoek naar een nieuwe generatie duurzame batterijen. Batterijen zijn nu al alomtegenwoordig in ons leven en zitten in laptops en smartphones. Tegelijkertijd zullen ze nog belangrijker worden in elektrische auto’s en toepassingen om groene stroom op te slaan.
“We vertrouwen dagelijks op de kracht van lithium-ion batterijen. Toch heeft het toenemende gebruik van lithium-ion batterijen ook een keerzijde. Onze afhankelijkheid van specifieke grondstoffen zoals kobalt neemt toe, wat de kans op toekomstige tekorten vergroot. Daarom is er een dringende noodzaak om te zoeken naar alternatieve materialen, zoals kobaltvrije elektroden, om de batterijtechnologie duurzamer en minder kwetsbaar te maken”, legt Manon het nut van haar onderzoek uit.
Zonder al te technisch te worden, op de Vlaamse Scriptiebank kan je een verkort artikel en de volledige scriptie terugvinden, onderzocht Manon in haar thesis LNMO, een veelbelovende kobaltvrije optie, en ontwikkelde een model om de prestaties van deze nieuwe generatie batterijen nauwkeurig te voorspellen. Haar onderzoek heeft haar een plek op de longlist van de mtech+prijs geleverd, waar ze kans maakt op een prijs ter waarde van 1.500 euro. Begin december wordt de shortlist van drie finalisten bekendgemaakt en wordt een poll voor de publieksprijs gelanceerd. De uiteindelijke winnaar van de mtech+prijs en de publieksprijs wordt onthuld tijdens de plechtige uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs op donderdagavond 19 december in het stadhuis van Gent.