Stemmen op 13 oktober is een morele plicht! Alle basisinformatie over de verkiezingen van 13 oktober.

Op zondag 13 oktober trekken we voor de tweede keer dit jaar naar de stembus. Na de Europese, federale en regionale verkiezingen afgelopen juni, is het nu de beurt aan de provinciale en gemeenteraadsverkiezingen. In dit artikel vind je alle basisinformatie over de verkiezingen.  

De Vlaamse regering besliste in 2020 om de opkomstplicht voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen in Vlaanderen te vervangen door stemrecht. Iedereen krijgt een uit uitnodigingsbrief. Daarin staat wanneer en op welke locatie in je gemeente je mag gaan stemmen op zondag 13 oktober. Deze brief dient u samen met uw paspoort mee te brengen naar het stemkantoor. Iedereen stemt in zijn eigen gemeente, de plek waar hij of zij officieel gedomicilieerd is.

 Er zijn verschillende manieren om een geldige stem uit te brengen:

  • Je kan stemmen op de volledige lijst van 1 partij. Dat noemen we een lijststem. Dat doe je door het bolletje bovenaan de lijst, bij de partijnaam in te kleuren.
  • Je kan stemmen op 1 of meerdere kandidaten binnen de lijst van 1 partij. Dat noemen we een naamstem of voorkeurstem. Dat doe je door het bolletje voor de naam van de kandidaat te kleuren.

Als je stemt op én de lijst én op kandidaten binnen die lijst, telt de lijststem niet mee. Je stem gaat dan naar de kandidaten die je hebt verkozen. Een blanco stem telt voor geen enkele lijst of kandidaat en gaat ook niet naar de grootste partij. 

De kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen van de grootste partij met de meeste stemmen wordt rechtstreeks verkozen tot burgemeester. Hiervoor dient de grootste partij dan wel binnen de 14 dagen een meerderheid te vormen. Anders is de 2de grootste partij aan zet. Daarnaast zijn er ook nog de provincieraadsverkiezingen. Hier verkies je rechtstreeks welke kandidaten in de provincieraad van jouw provincie mogen zetelen.

Wat als je zelf op 13 oktober niet kan gaan stemmen?

Wil je heel graag een stem uitbrengen, maar lukt het niet? Dan kan je altijd een volmacht geven aan iemand om in jouw plaats te stemmen. Dat kan aan iedereen die stemgerechtigd is. Het hoeft geen familie te zijn. Elke kiezer kan wel maximaal 1 volmacht krijgen. Zo’n volmachtenformulier regel je best wel op tijd op het gemeentehuis, want op het formulier moet er een bewijs staan van je reden. Je schooldirectie (bij examens), dokter (bij ziekte), werkgever (bij werken) of burgemeester (bij vakantie in het buitenland) moeten het formulier mee invullen. 

Topartikels bij Goeiedag.be