Buurt kant zich tegen uitbreiding van jeugdsite

De buurtbewoners rond de Linde in Sint-Brixius-Rode kanten zich tegen een uitbreiding van de site en overhandigden een petitie aan het schepencollege. Ze vrezen meer overlast bij een uitbreiding van de site, waar momenteel onder andere de scouts, chiro en jeugdhuis den Droes hun lokalen hebben.

“De petitie is getekend door 76 omwonenden in de Potaardestraat, Hof te Rodestraat, Broekstraat en Berthoutsstraat, die fel gekant zijn tegen deze plannen”, zegt Florian Finke (48) namens de buurtbewoners. “We vernamen met grote bezorgdheid dat er binnen de gemeente een overleg heeft plaatsgevonden over mogelijke nieuwe functies op de Lindesite.”

“Zo zouden er lokalen komen voor het creatief atelier ‘t Verloren Uurke Meise, de meisjesscouts van Sint-Brixius-Rode, een polyvalente zaal met keuken, een repetitieruimte, speelpleinwerking de Spin, kinderopvang en nog andere functies. Een en ander zou in een ‘haalbaarheidsstudie’ onderzocht dienen te worden.”

De buren van de Linde wijzen het gemeentebestuur erop dat er nu al sprake is van overlast. “Regelmatig worden omwonenden geconfronteerd met hinder”, gaat Florian verder. “Dat gaat dan onder andere over geluidshinder. Onze nachtrust wordt verstoord door feesten en fuiven in Den Droes en in de ‘feestzaal’ op de Lindesite. Het terras van jeugdhuis Den Droes wordt ook ’s nachts gebruikt.”

“Er zijn avondlijke en nachtelijke activiteiten van de Chiro, Feesten van de Scouts op hun ‘zolderke’, enzovoort. Daarnaast zijn er vernielingen en is er afval. Glazen, bekers en afval worden over de tuinschuttingen gegooid, feestvierders begeven zich in voortuinen en verkeersborden worden vernield.”

“Er is ook verkeershinder door verkeerd parkeren en het blokkeren van uitritten. Het bestuur van VZW de Linde wordt regelmatig over excessen en hinder geïnformeerd.”

“De grenzen van aanvaardbare hinder zijn momenteel bereikt. Een uitbreiding van activiteiten op de Linde-site zal gepaard gaan met een intensivering van de bestaande hinder, welke de omwonenden disproportioneel zou treffen. Die uitbreiding zou niet in overeenstemming zijn met een goede ruimtelijke ordening, omdat die niet verenigbaar is met de woonbestemming van de omliggende percelen.”

“De buurt vindt ook dat jeugdverenigingen in een dergelijke concentratie niet thuis horen op een perceel grenzend aan zestien achtertuinen van woonhuizen. Zij verdienen een plek in Meise waar kinderen gewoon onbekommerd hun ding kunnen doen, zonder huiverig te moeten zijn voor klachten van buren en zonder dat een conflict met de buurt voorgeprogrammeerd lijkt. Kinderopvang en speelpleinwerking zijn zo mogelijk nog minder geschikt op deze locatie.”

“De buurt zal alles doen wat in haar mogelijkheden ligt om een uitbreiding tegen te houden. We vinden dat de buurtkinderen ook recht hebben op een plek die haar lokale en kleinschalige karakter behoudt, zonder dat het wordt opgedrongen om samen te gaan met andere verenigingen.” De buurtbewoners merken ook op dat vzw De Linde en de verenigingen zelf ook geen vragende partij van een uitbreiding zijn.

“De verenigingen hebben immers twee keer op de gemeenteraad uitvoerig laten weten tegen deze plannen te zijn, omdat zij vrezen hun ‘thuis’ en eigen identiteit te verliezen”, besluit Florian nog.

Schepen van Jeugd Ann Van Den Broeck (N-VA) liet eerder naar aanleiding van de protesten van de jeugdverenigingen weten “dat het alleen om een haalbaarheidsstudie gaat en dat er nog geen beslissing is genomen.” Het is sowieso het volgende gemeentebestuur dat hierover een beslissing zal moeten nemen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise