REGIO - Op 27 september vindt in het Noord-Franse Arras de derde editie plaats van het Wereldkampioenschap Friet plaats. Hallo, een kampioenschap frietenbakken in Frankrijk? Inderdaad ook daar claimen ze dat frietjes een Frans product is. Die discussie zal altijd blijven bestaan, maar feit is dat ze daar op de Grote Markt ondertussen naar een derde editie van het WK gaan.
Op die zaterdag 27 september staat op dat ‘Championnat du monde de la frite’ alles in het teken van de friet en wie friet zegt, zegt ook Eddie Cooremans. Hij is de ambassadeur van de Belgische frietcultuur net zoals de Koninklijke Steltenlopers dat zijn voor Merchtem. Kortom, zet ergens een frietkot en Eddie springt erin!
Eddie heeft ze goudgeel gebakken in tal van landen en frietjes hebben voor hem geen geheimen meer. Hij schreef er zelfs een boek over. “Nu hebben ze mij gevraagd om ginder te gaan zetelen in de jury,” aldus de Merchtemnaar over zijn zoveelste frietavontuur. “Onder de bevoegdheid van Navefri ga ik als vertegenwoordiger van Vlaanderen en Didier Mossay voor Friteries de Wallonie. Het is de eerste keer dat er Belgen in de jury zullen zitten. Tof, maar in feite had ik nog liever zelf frieten gebakken!”
Er zijn zes categorieën: authentieke friet (voor professionals uit de horeca), family fries (huisgemaakte friet door amateurs), creatieve frietjes (origineel recept), wereldfrietjes (frieten zoals ze eigen land worden geserveerd) en tot slot hopeful fries (voor horecastudenten). Daarnaast is er ook nog gestreden om de titel van “Beste Frietsaus”. En wie weet komt dat WK ook eens naar België? (eb)

