De Archeologiedagen staan komend weekend op het programma en hoewel er in onze regio maar enkele activiteiten georganiseerd worden, zijn ze daarom niet minder leuk. Zowel in Asse als Dilbeek kan je in ons rijke verleden duiken.
Op 23, 24 en 25 mei zijn er in heel Vlaanderen Archeologiedagen. In Vlaams-Brabant kunnen archeologiefanaten of nieuwsgierige liefhebbers deelnemen en het verleden onder hun voeten ontdekken tijdens 22 activiteiten in elf gemeenten. In onze streek organiseren enkel Asse en Dilbeek verschillende activiteiten, maar het loont zeker eens de moeite om deze te gaan ontdekken.
Zo zet het Onroerend Erfgoeddepot van Vlaams-Brabant, gelegen op het PIVO in Zellik, zaterdag de deuren open. Tijdens een gegidste rondleiding ontdek je het archeologische en andere erfgoed dat hier zorgvuldig bewaard wordt. Het depot herbergt meer dan 350 archeologische collecties uit de provincie. Je krijgt een exclusieve kijk achter de schermen en leert hoe vondsten worden geregistreerd, verpakt en duurzaam geconserveerd. Tien bijzondere archeologische objecten uit de collectie brengen 5000 jaar Vlaams-Brabantse geschiedenis tot leven. Deelname is gratis maar inschrijven voor de rondleiding van 10.30 uur is wel verplicht en dat kan door een mailtje te sturen naar erfgoeddepot@vlaamsbrabant.be.
De gemeente Dilbeek werkte in en rond de bibliotheek in de Westrand heel wat activiteiten uit. Niet alleen komend weekend maar de hele maand mei staat in het teken van de Romeinse geschiedenis van Dilbeek. Want tien jaar geleden groeven archeologen in het Dilbeekse Wolsemveld een Romeins villadomein op.
“Het is een van de weinige domeinen in Vlaanderen die volledig werd blootgelegd. Dankzij deze opgraving kregen archeologen een uniek inzicht in het dagelijks leven van de Romeinen en hun landbouwpraktijken. De vondsten worden normaal gezien bewaard in het Erfgoeddepot, maar deze maand is een selectie uitzonderlijk te zien in een archeologische kijkkast in de Westrand”, klinkt het bij de erfgoedmedewerker van de gemeente.
Naast de tentoonstelling wordt een uitgebreid programma aangeboden: interactieve spellen, boeiende lezingen, creatieve workshops, theatervoorstellingen en een filmvertoning brengen het Romeinse verleden tot leven. Zo werd het Dilbeekse villadomein nagebouwd in de wereld van het videospel Minecraft en kan je er dus virtueel rondlopen. De meeste activiteiten worden bovendien gratis of aan een laag tarief aangeboden en zowel de fervente erfgoedliefhebber als iedereen die gewoon nieuwsgierig is, zal er zijn gading vinden. Enkele activiteiten zijn intussen wel al afgelopen, anderen lopen nog tot en met 31 mei.
Het volledige programma van de Archeologiedagen in Vlaanderen kan je terugvinden op de website www.archeologiedagen.be