De tijgermug is een exotische mug die voor veel overlast zorgt, maar ook ziekten zoals dengue en zika kan verspreiden. Om te voorkomen dat deze mug zich in Vlaanderen verder verspreidt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze de winter niet doorkomt.
Hoewel het seizoen bijna voorbij is, kunnen tijgermuggen tot begin november actief zijn en eitjes leggen. Door je tuin nu winterklaar te maken, kan je voorkomen dat die eitjes de winter overleven.
Waarom dit belangrijk is
Tijgermuggen blijven meestal binnen een straal van 150 meter van hun geboorteplaats. Door broedplaatsen in je eigen tuin te verwijderen, kan je een groot verschil maken.
Zie je een tijgermug? Meld dit dan op www.muggensurveillance.be, zodat er gerichte acties ondernomen kunnen worden.
Maak je tuin winterklaar
Verwijder waterbronnen en ruim op
Tijgermuggen leggen hun eitjes graag op voorwerpen in je tuin waar stilstaand water in zit, zoals de rand van een regenton, lege bloempotten, schaaltjes, emmers, een verloren speelgoedje van de kinderen.
Met de winter voor de deur, is het nu het ideale moment om je tuin op te ruimen. Giet kleine waterbronnen leeg en geef ze een goede schrobbeurt voordat je ze opbergt. Borstel de randen goed schoon om achtergebleven eitjes te verwijderen zodat die zich in het voorjaar niet tot tijgermuggen kunnen ontwikkelen.
Dek stilstaand water af
Dek steeds regentonnen en andere grote waterbakken af met muggengaas. Ook op het einde van het seizoen, zodat er zeker geen achtergebleven mug in kan.
Onderhoud en herstel
Controleer afvoergoten en andere plekken waar water door opgestapeld vuil en bladeren kan blijven staan. Vergeet ook niet de regengoten van tuinhuizen en pompen die water kunnen vasthouden.
Met deze eenvoudige stappen houd je tijgermuggen uit je tuin én je buurt.