Nieuwe nationale controleactie van de politie tegen afleiding achter het stuur

De federale en lokale politie houden een nationale controleactie om afleiding achter het stuur tegen te gaan. 48 uur lang zullen ze bestuurders extra controleren, onder andere op gsm-gebruik achter het stuur. Tijdens de vorige editie in mei werden iets meer dan 2.000 overtredingen vastgesteld.

De politie zal 48 uur lang controleren op alle soorten wegen. “De politie kan je tegenhouden op autosnelwegen, op gewestwegen en op lokale wegen. Ze doen dat niet alleen als je aan het rijden bent, maar ook als je stilstaat voor een rood licht. Je moet altijd je aandacht op de weg houden”, zegt An Berger van de federale politie. 

Door de actie op voorhand aan te kondigen, wil de Geïntegreerde Politie mensen doen nadenken over de gevaren van afleiding achter het stuur. Heel wat verkeersongevallen worden namelijk veroorzaakt door afleiding achter het stuur. “Door de afleiding ga je veel minder snel kunnen reageren en ben je veel minder oplettend voor wat er zich op de weg afspeelt.” 

Gsm-gebruik wordt dan ook streng afgestraft. “Als je betrapt wordt, riskeer je een boete van 174 euro. Het kan ook zijn dat je rijbewijs voor 14 dagen wordt ingetrokken en dat je later ook voor de politierechtbank moet verschijnen.” 

Dat niet iedereen zijn aandacht altijd op de weg houdt, toont de vorige actie in mei dit jaar. Toen werden in totaal 2.040 overtredingen vastgesteld. 1.934 bestuurders werden toen betrapt op gsm-gebruik achter het stuur, 114 op andere vormen van afleiding. Er werden toen 427 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken. 

Topartikels bij Goeiedag.be