Ex-orkaan Kirk bereikt vandaag (woensdag) België: Het KMI verwacht 25 tot 50 liter per vierkante meter regen in regio Vlaams-Brabant.

Ex-orkaan Kirk gaat woensdag (vandaag) België bereiken en zou vooral in het zuidoosten van ons land heel wat regen kunnen veroorzaken. Het KMI heeft voor de provincie Luxemburg code oranje/rood afgekondigd. In de provincie Vlaams- en Waals-Brabant verwacht het KMI in 24 uur 25 tot 50 liter per vierkante meter regen. Daar is code geel van kracht.

Het wordt vandaag zwaarbewolkt met regen in een groot deel van het land. In het zuidoosten regent het feller en valt er veel regen. De maxima variëren van 12 tot 16 graden. De wind waait zwak tot matig. De exacte koers van de storm wordt nauwlettend opgevolgd door de weersvoorspellers.  

Ex-orkaan Kirk is op weg naar Europa. Na de noordkust van Spanje en Frankrijk, zal de storm België en Nederland bereiken, om daarna door te schuiven naar Duitsland. 

Kirk was op zijn maximale kracht een orkaan van categorie 4, met windsnelheden tot 230 kilometer per uur. Nu komt hij uit subtropisch gebied onze richting uit. Op weg naar Europa zal Kirk opnieuw fel verzwakken, maar de storm zou toch nog stevig uit de hoek kunnen komen.

Het exacte pad van Kirk is nog ietwat onzeker, maar naar alle verwachting zal hij eerst de Noord-Spaanse kust bereiken, en meteen daarna aan land gaan in Frankrijk. Morgennamiddag zou Kirk boven de Golf van Biscaye liggen. Op dat moment is het al aan het regenen in België. 

Zoals het er nu naar uitziet, passeert het oog van de storm boven Vlaanderen. De zwaarste windvelden zijn voor gebieden die zuidelijker liggen. In Frankrijk maken ze zich op voor stormwind aan de Atlantische kust en in het binnenland, in de zuidoostelijke departementen. 

Wat de regen betreft, zal volgens het KMI vooral de zuidoostelijke helft van België de volle laag krijgen. 

In de provincie Luxemburg kan in 24 uur 50 tot zelfs 70 millimeter regen vallen. Daarom is voor die provincie code oranje/rood afgekondigd voor 24 uur, vanaf 5 uur morgenochtend. Ter vergelijking: 70 mm (of 70 liter water per vierkante meter) is ongeveer het equivalent van wat gemiddeld in een maand tijd aan regen valt in Ukkel. 

Topartikels bij Goeiedag.be