Fietsbieb heeft enorme vlucht genomen!

“Merchtem was de primus in Vlaams Brabant om een fietsbieb te openen en afgaande op de vlucht die dit initiatief – dat volledig draait op vrijwilligers – heeft genomen drong de verhuis naar een nieuw pand zich op. Dit is zonder meer een meerwaarde en daarom verlenen we ook graag onze steun,” aldus schepen van Mobiliteit Lien Casier (cd&v plus) bij de opening van de nieuwe locatie.

De fietsbieb is een initiatief van beweging.net (vroegere ACW) met steun van de provincie (financieel duwtje) en de gemeente (locatie). Fietsbieb is een uitleensysteem van tweedehands kinderfietsen voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar. Voor 20 euro fietsgeld per jaar en een waarborgsom van 20 euro per fiets kan een kinderfiets gebruikt worden gedurende een jaar en zelfs tijdens dat jaar kan de fiets ingewisseld worden voor een ander exemplaar. Bovendien zijn er ook aangepaste fietsen voor kinderen met een beperking!

Er staan altijd bekwame vrijwilligers klaar om iedereen met raad en daad bij te staan.

De fietsbieb draait dus volledig op elf vrijwilligers: mensen die aan fietsen sleutelen en ze klaarmaken om uit te lenen, mensen die het uitleenpunt openhouden (onthalen, wegwijs maken, administratie),mensen die fietsen opzoeken en ophalen.

De fietsbieb is er voor iedereen, voor alle kinderen met zeker de speciale de nadruk op gezinnen met minder kansen.

Bij de fietsbieb dromen ze er van om een gevestigde waarde te worden in Merchtem. Het vroegere café Bierboom is verleden tijd en met de nieuwe locatie op een zichtbaar punt is er voldoende stockageruimte. En dat komt niets te vroeg! In de lente van 2020 begon men met 30 fietsen. Momenteel zijn er 255 fietsen uitgeleend en zijn er nog 135 beschikbaar! Burgemeester Maarten Mast (LvB) zwaaide ook nog met bloemen richting Hugo Verwimp en Rita Vandeloo. “Zij waren al die jaren bij de pioniers en dat ook in tal van andere projecten!”

Het nieuwe fietsmekka zit in het vroegere moederhuis (politiekantoor), naast de tweedehandswinkel De Kast in de August De Boeckstraat. De ingang situeert zich achteraan de parking aan de bibliotheek.

De huidige ploeg vrijwilligers kan gerust nog wat krachten gebruiken, dus wie zich wil engageren…. Ook fietsjes zijn nog altijd welkom.  Schenk je een kinderfiets in goede staat aan de fietsbieb dan krijg je een jaar lidmaatschap cadeau. Men mag overigens vrij binnenlopen tijdens de openingsuren, maar een afspraak maken is nog handiger. Dat kan via merchtem@fietsbieb.be of  marleen702@telenet.be  (eb)