Merchtemse Steltenlopers alom tegenwoordig!

Ondertussen zijn ze terug al een tijdje in het land, maar wees maar zeker dat de passage van de Koninlijke Merchtemse Steltenlopers in het Vietnamese Hué niet ongemerkt voorbijging. Het zou ons niet verwonderen dat jonge Vietnamezen ginder ondertussen ook op stelten rondlopen. De Merchtemse ambassadeurs zijn zowat de missionarissen van vroeger want onder het motto “iedereen op stokken” dragen zij hun leer uit.

Van 4 tot 15 juni was de Merchteme trots voor de vijfde keer te gast in Vietnam, met een uitzonderlijk grote groep van liefst 47 steltenlopers, blokkenloopsters en muzikanten. En of ze gezien en gehoord werden tijdens het Festival van Hué! Na elk optreden was er ruim de tijd voor jonge Vietnamezen om even op stelten te lopen.

Na 2008, 2010, 2014 en 2018 werd de groep voor de vijfde keer in het Zuidoost-Aziatisch land uitgenodigd. De organisatie plaatste de Merchtemse steltenlopers als apotheose aan het slot van de street parades. Tijdens het afsluitende gala waagde de festivaldirectie zich voor de eerste keer – weliswaar veilig vastgehouden – op stelten.

Organisatorisch was de reis naar Vietnam een hele klus. De vliegtuigtickets moesten in groepen van hoogstens negen reizigers geboekt worden. Een 5,10 m lange koffer bracht 25 paar stelten en ander groot materiaal per cargovlucht naar Vietnam. Die koffer woog 350 kilogram.

De Merchtemnaren blijven echter niet bij de pakken zitten. Overal waren ze present. De Merchtemse avondmarkt en de Brusselse Ommegang en daar blijft het niet bij. Zondag 21 juli zijn ze opnieuw te zien in Brussel voor de nationale feestdag. Op 27 en 28 juli kleurt het roodgeelzwart op de Pikkeling in Herdersem en zaterdag 3 augustus openen de Steltenlopers de Zomerfeesten van Jo Vally in Westrode. Van een drukke steltenzomer gesproken! (eb)

Topartikels bij Goeiedag.be