Belgische wijnen zijn hot, ze halen niet alleen prijzen en goede recensies, maar worden ondertussen ook geserveerd in befaamde restaurants. Het klimaat verandert in sneltreinvaart en in onze contreien in gunstige zin voor wijnbouw. Ook Opwijk heeft inmiddels een paar wijngaarden, of toch de opstart ervan. Wijndomein Leine is een feit.
De broers Stefaan(40) en Kristof De Proft (37), de eerste restauranthouder (Pacht 26 te Gijzegem) en de andere chauffagist, hebben de handen in mekaar geslagen, samen met hun partners Sara Van Gucht en Els Van Sande. Zij plantten ondertussen twee percelen vol met wijnstokken. Op het recent aangelegde, langs de voetweg 79, zijn momenteel enkel nog knotjes te zien, maar op het andere in Weyenberg beginnen de wijnstokken toch al flink gestalte te krijgen.
“Hoe we daarop gekomen zijn? We zijn een boerenfamilie en beroepshalve heb ik zelf een passie voor wijn. Ik importeer ook wijn en mijn broer heeft dan weer de vingers om aan het materiaal dat nodig is voor wijnbouw, te werken. We bezochten samen enkele wijndomeinen, volgen een wijnbouwcursus en de vonk sloeg over,” verstelt Stefaan. “Vorig jaar staken we, na bodemonderzoek, stokken in de grond op Weyenberg en met het perceel dat we nu klaar maakten zitten we samen aan ongeveer 10.000 stokken op een oppervlakte van 2,8 hectare.”
“Het proces van planten tot druif neemt drie jaar in beslag. We richten ons op klassieke wijnsoorten als Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc, Auxerois en Lemberger. En de naam van ons domein? Ons grootmoeder noemde Madeleine en haar roepnaam was Leine, vandaar Wijndomeinleine.” Dus nog even geduld en dan hopelijk samen wijn proeven van Opwijkse bodem! (eb)