Mensen hebben het niet makkelijk met deze corona crisis: in uw kot blijven, thuiswerken met jengelende kinderen, uit verveling beginnen te klussen of taarten bakken. Maar onze huisdieren dan? Die zijn voor hun voeding volledig afhankelijk van de mensen. En sommige van die mensen zitten thuis als technisch werklozen met een flinke hap uit hun inkomen. Dan kan het aankopen van voldoende dierenvoeding pijn doen. Gelukkig is er de dierenvoedselbank die een paar maanden geleden in Opwijk werd opgestart. Alloo, Tom Bosman?
Hoe gaat het met de dierenvoedselbank, sinds de start in oktober vorig jaar?
Het is wat vreemd om te zeggen, maar het gaat goed met de Dierenvoedselbank Opwijk. We zijn nog maar de 5de dierenvoedselbank in Vlaanderen, de eerste in Vlaams-Brabant. Ondertussen is er interesse uit Gent en Leuven. Meteen na de start hebben we een aantal aanmeldingen gekregen van mensen die het financieel moeilijker hebben en die een huisdier bezitten. We zijn nu 6 voedselverdelingen verder en kunnen bij onze maandelijkse verdeling van gratis dierenvoedselpakketten rekenen op een vaste groep aanwezige klanten. Huisdieren zijn voor veel mensen een belangrijke steun en toeverlaat. Als het financieel wat moeilijker gaat, dan zouden sommige mensen eerder zichzelf ontzien dan hun dier. Wij willen met Dierenvoedselbank Opwijk baasjes en beestjes helpen. We merken daar trouwens een erg grote dankbaarheid.
Voor welke huisdieren hebben jullie dierenvoeding in voorraad?
We hebben van bij het begin afgesproken om enkel honden- en kattenvoer in te zamelen. Dat zijn enerzijds de meest voorkomende huisdieren, 1 gezin op 4 heeft een kat, 1 op 5 een hond. Anderzijds is er in die voeding al heel wat diversiteit. We gaan omzichtig om met het verdelen van voedsel. Een van onze vrijwilligers is gespecialiseerd in katten- en hondenvoeding en bespreekt vooraf met het baasje welk voer geschikt is. Voor de veiligheid aanvaarden we ook enkel gesloten verpakkingen die nog niet vervallen zijn.
“Als het nodig is, spreken we onze spaarpot aan”
Komt er voldoende aanbod (door giften) om aan de vraag te kunnen voldoen?
We leven inderdaad van donaties in natura en financiële giften. Meteen bij de opstart al hebben we een grote solidariteit gevoeld naar ons initiatief. Mensen die hun dier verloren hadden, of een miskoop deden voor hun eigen dier contacteerden ons om voedsel te doneren. Zo konden we de voorbije maanden een stock opbouwen. Net voor de lockdown hadden we nog een succesvolle dierenvoedselinzameling in Maxi Zoo in Opwijk. Zo kunnen we nu zeker nog twee tot drie maanden verder. En als het nodig is spreken we onze spaarpot aan en kopen we voer aan.
Is er een stijging van de aanvragen sinds het uitbreken van de coronacrisis?
We hebben sinds de uitbraak inderdaad een paar nieuwe aanmeldingen gehad. We weten natuurlijk niet of die aan de crisis te linken zijn. Onze doelgroep zijn mensen die het financieel wat moeilijker hebben, in Opwijk wonen en bijvoorbeeld leven van een ziekte-uitkering, een beperkt pensioen of nu technisch werkloos zijn door de crisis. Want die technische werkloosheid dreigt mensen die weinig overschot hebben in problemen te brengen.
Hoe komen de klanten van de dierenvoedingsbank veilig aan eten voor hun troeteldieren?
Met de coronacrisis moeten we uiteraard de nodige beschermingsmaatregelen respecteren. Afstand houden is een belangrijke regel. We maken de pakketten voedsel ook vooraf en zetten ze op veilige afstand klaar voor afhaling. Verder geven we iedereen nu ook wat extra mee, we weten immers niet wat volgende maand zal geven. Door de maatregelen is de fijne sociale babbel die we met de klanten hebben nu wel beperkt. Dat is spijtig. Sommige van onze vrijwilligers behoren zelf ook tot de risicogroep en kunnen tijdelijk niet meer helpen. Het aantal aanwezige vrijwilligers bij de verdeling beperken we tot het minimum om zo weinig mogelijk risico’s te nemen.
Zijn er nog dringende noden?
Op dit moment niet, maar we kunnen zeker nog extra voer gebruiken. We hebben trouwens een hele fijne vrijwilliger die voedseldonaties aan huis ophaalt. Bij Horta Opwijk staat een verzamelbox en ook Maxi Zoo Opwijk heeft een box staan. Verder willen we graag een samenwerking opzetten met de gemeente om zo nog meer mensen die ons nodig hebben te kunnen bereiken en ondersteunen.
Je bent ook één van de verantwoordelijken voor Kunst in Lege Huizen. Hoe staat het met de editie 2020?
We hadden eind april onze 5de expo op de agenda staan. Het beloofde net als vorig jaar opnieuw een prachtige editie te worden, dit keer rond het thema ‘nacht’, in het kader van Erfgoeddag. We werkten daarvoor samen met de gemeente en zouden opnieuw meer dan 20 Opwijkse kunstenaars een podium geven. Ook de locatie lag al vast: het voormalige Sint Pauluskaffee, bij Dirksken in de Processiestraat. Maar zoals zoveel evenementen werd ook dat van ons afgelast, gezien de huidige omstandigheden een wijze beslissing. Maar geen nood, we hebben al een nieuwe datum: 25 en 26 april 2021, opnieuw samen met Erfgoeddag.