Het Repair Café Opwijk is terug!

Om te vermijden dat defecte toestellen te snel bij het vuilnis terecht komen organiseert denk- en doeplatform Opwijk 2040 in samenwerking met Gemeente Opwijk het Repair CafĂ© Opwijk. Na een afwezigheid van 8 maanden is Repair CafĂ© Opwijk terug. Op 24 september herstellen de vrijwilligers van Repair CafĂ© Opwijk al voor de 10de keer klein elektro. Bijna de helft van de bezoekers gaat naar huis met een toestel dat opnieuw werkt. De interesse is bijzonder groot, in minder dan drie dagen waren alle plaatsjes gereserveerd.   

Het concept van een repair café is eenvoudig: samen kapotte spullen herstellen. Deskundige vrijwilligers zijn aanwezig met reparatiekennis, bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee en gaan samen met de herstellers aan de slag. Zo valt er altijd wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, komt gewoon langs voor een kop koffie of iets fris.

Bijna helft hersteld, stofzuigers op nummer Ă©Ă©n

Opwijk 2040 organiseerde ook in het verleden al met succes enkele repair cafĂ©s in Opwijk. “We gooien veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Tijdens de voorbije repair cafĂ©s kon zowat de helft van de 303 aangeboden toestellen hersteld worden door onze vrijwilligers,” aldus initiatiefnemer en voorzitter van Opwijk 2040 Tom Bosman. “Veruit het meest aangeboden zijn stofzuigers. Ook hifiketens, boormachines, computers, strijkijzers en broodroosters tot een elektrisch deken en zelfs een epileertoestel werden al binnengebracht.

In de top drie van meest gerepareerde toestellen staan op stofzuigers, radio-cd spelers en strijkijzers. Maar ook verschillende wafelijzers en koffiemachines werden door onze vrijwilligers al van de schroothoop gered. Tom Bosman: “Ongeveer de helft van de bezoekers gaat naar huis met een toestel dat opnieuw werkt, maar ook bezoekers die hun toestel definitief afgeschreven zien zijn vaak tevreden dat ze weten dat het toestel nu eindelijk weg mag.”

Het Repair CafĂ© Opwijk van 24 september in de Kersenpit in Mazenzele is helemaal volzet, inschrijven voor een volgende editie (datum nog te bepalen) kan nu al via hallo@opwijk2040.be.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk