Opwijk stimuleert gebruik van Nederlands bij kinderen uit lagere school

De gemeente Opwijk organiseert, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, activiteiten voor kinderen uit de lagere scholen en de eerste graad van het middelbaar waarvan de thuistaal niet het Nederlands is. De bedoeling van deze activiteiten is het gebruik van het Nederlands te stimuleren.

De gemeente Opwijk biedt gedurende het hele schooljaar een breed gamma aan taalstimulerende activiteiten waarbij taalvaardigheden in een speelse context afgewisseld worden met taalstimulerende spelactiviteiten. Dit project richt zich naar de kinderen uit de lagere scholen en eerste graad van het middelbaar onderwijs met een andere thuistaal dan het Nederlands en/of taalachterstand.

“We zijn gestart met dit zomerkamp,” zegt Inez De Coninck, burgemeester van Opwijk. ”Tijdens het schooljaar zal er door Zeno Praxis ook een aanbod ontwikkeld worden op woensdagnamiddag. Via een reeks opeenvolgende sessies met 5 aanlokkelijke onderwerpen worden de jongeren uitgedaagd om hun taalvaardigheid te ontwikkelen.”

De kinderen van de eerste graad van de Opwijkse scholen kregen hun diploma op het zomerkamp. De arena van het Hof ten Hemelrijk was de ideale plak om al die diploma’s te laten zien.

Tenslotte zal er ook nog een aanbod georganiseerd worden tijdens de lesuren voor de leerlingen eerste graad middelbaar uit het bijzonder onderwijs in samenwerking met vzw De Wereld van Indra.

“Door het aanbieden van deze extra taalleer- en oefenkansen wordt het gebruik en de kennis van het Nederlands door anderstalige kinderen gestimuleerd. Daarom investeren we 15.000 euro in dit Opwijkse project,” besluit Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams Beleid. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk