Wereld Alzheimer Dag in WZC Martinas

De Wereld Alzheimer Dag ging in het Armonea Woonzorgcentrum Martinas niet onopgemerkt voorbij. Gans de week, van 16 tot en met 21 september, stond er een Babbelcaravan. De referentiepersoon dementie in het WZC, Kristel Marinus, ontving er iedereen met de glimlach.

De knusse caravan, die warm en gezellig aangekleed was, diende als ontmoetingsplek voor iedereen met vragen over dementie. Daarnaast bood het een laagdrempelige ruimte voor wie gewoon zin had in een praatje en een kopje koffie. De week stond volledig in het teken van het openbreken van taboes rond dementie en het bevorderen van begrip en steun binnen de gemeenschap.

“De mensen konden langskomen om hun zorgen of vragen te delen. Van familieleden die zorgen voor hun geliefden met dementie, tot buren die meer wilden leren over de ziekte. Iedereen werd met open armen ontvangen,” aldus Marinus. “Het is een belangrijk onderwerp dat vaak onbesproken blijft. Door deze laagdrempelige setting hopen we dat mensen zich vrij voelen om over hun ervaringen te praten.”

De afsluitende dag, op zaterdag 21 september, viel samen met Wereld Alzheimer Dag. Het woon- en leefteam van Martinas organiseerde in die optiek een ontspannen wandeling. De route bracht de wandelaars langs een idyllische plukboerderij, waar men de gelegenheid had om kleurrijke bloemen te plukken. Deze zorgeloze activiteit bood een mooi contrast met het vaak zware onderwerp van de week, en gaf de deelnemers een kans om samen te genieten van de natuur.

De Babbelcaravan bewees dat een eenvoudig gesprek veel teweeg kan brengen. Het is nu al uitkijken naar de volgende editie. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk