Fotoclub Merchtem mikt op “wauw-effect” bij bezoekers Fotosalon

Volgend weekend komt het tweede fotosalon van Fotoclub Merchtem er aan. Ook het weekend erna en tijdens de jaarmarkt. Dit evenement lijkt goed op weg om een blijver te worden. De eerste editie, vorig jaar, was een groot succes. Bettina Helewaut, een van de vier bestuursleden van de organiserende club, weet er alles over

Wat mogen de bezoekers verwachten?

“In 2023 stelde Fotoclub Merchtem voor het eerst tentoon. Meer dan 1.000 bezoekers telden we toen. We waren echt dolgelukkig met de grote opkomst en de zeer positieve reacties op de tentoongestelde beelden. Dat motiveerde ons voor een tweede editie. Aan de formule hebben we niet veel veranderd. De exposanten-clubleden kiezen zelf welke drie beelden ze aan het publiek willen tonen. Er is geen opgelegd thema zodat er een grote variëteit aan onderwerpen is. We stellen zestig foto’s tentoon. De locatie blijft het August De Boeckhuis.

Hoe verkrijg je tentoonstellingswaardige foto’s?

Het gebeurt wel eens dat ik op straat word aangesproken met de vraag of ik de Bettina ben die mooie foto’s post in de Facebook-pagina’s van Merchtem. En meestal volgt daarop: Je hebt zeker een goeie en dure camera? Een mooi beeld toeschrijven aan de gebruikte apparatuur is ongeveer hetzelfde als bij een lekker ovengerecht alle verdienste aan de gebruikte oven te geven. De camera is een hulpmiddel en speelt uiteraard een zekere rol, maar hij creëert niet het “wauw-effect”. Compositie, perspectief, creativiteit, spelen met licht en nabewerking zijn veel belangrijkere factoren. De beelden die we tentoonstellen op ons Fotosalon getuigen daarvan. Sommige ervan werden met een smartphone genomen.

Waarom meedoen aan een fotosalon en een bezoek brengen?

Fotograferen is een plezant groeiproces. Ooit las ik dat de eerste 10.000 kliks met een “nieuw” fototoestel meestal allemaal voor de vuilbak zijn. Ik voelde me toen een beetje beledigd maar als ik nu terugkijk, geef ik toe dat er veel waarheid in zit. Al doende leer je, maar kijken is even belangrijk. Ook kijken naar je eigen beelden en die van anderen. Ze durven te beoordelen en bespreken. Zeggen wat je mooi en goed vindt en waarom. Wat er anders of misschien beter kan. Dat is trouwens het interessante en plezante aan een fysieke tentoonstelling. Je ziet en hoort de reactie van de bezoekers. We zien onszelf en ook de andere clubleden evolueren. Wie weet werkt onze foto-expo wel inspirerend?

De tentoonstelling gaat door op volgende dagen en de toegang is gratis:

zaterdag 10 augustus van 14 tot 20 uur
zondag 11 augustus van 14 tot 19 uur
zaterdag 17 augustus van 14 tot 19 uur
zondag 18 augustus van 14 tot 19 uur
dinsdag 20 augustus van 9 tot 16 uur (jaarmarkt)

(eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk