Zopas werd het fuifcharter goedgekeurd door de gemeenteraad van lokaal bestuur Meise. Dit fuifcharter werd eerder al goedgekeurd op de gemeenteraden van Kapelle-op-den-Bos en Londerzeel. De drie gemeenten verzamelden in een fuifcharter afspraken en verantwoordelijkheden om fuiven en festivals voor alle betrokkenen zo veilig mogelijk te laten verlopen.
Vanaf januari 2025 gaat het fuifcharter in voege. Een fuif of festival organiseren is leuk, zorgt voor heel wat feestplezier en is voor verenigingen vaak een bron van inkomsten. Naast het fuiven is het belangrijk dat dit voor iedereen op een aangename manier verloopt en hierbij zijn het maken van goede en duidelijke afspraken met alle betrokken partijen zeer belangrijk. Daarom sloegen de drie gemeenten de handen in elkaar en maakten samen een fuifcharter op. Dit fuifcharter is een leidraad voor organisatoren in de voorbereiding van en tijdens een fuif of festival.
In april 2023 vond een bevraging plaats bij de verschillende jeugdraden over de huidige fuif- en festivalbeleving. Hierbij werden de vragen zoals wat loopt goed, wat zijn moeilijkere punten en aan welke ondersteuning hebben ze nood gesteld. Een werkgroep ging met deze input aan de slag om zo een fuifcharter op te stellen. Alle wetgeving, regels en voorschriften werden gebundeld in een duidelijk document. Hierin staan ook de verantwoordelijkheden én mogelijkheden van organisatoren, het lokaal bestuur en de veiligheidsdiensten helder uiteengezet. Het gaat vooral over de anvraagprocedure, coaching en veiligheid met zowel professionele als vrijwillige security maarook het vernieuwde uitdoofscenario, veiligheidsbeleving en preventie en zo veel meer.
Jeugddienst Meise: “Het moet voor jongeren steeds mogelijk blijven om evenementen te organiseren. We willen dat er voldoende aanbod is aan evenementen, want zeker als je jong bent, heb je behoefte om te kunnen feesten. Feesten moet wel in veilige omstandigheden kunnen gebeuren. We vinden het belangrijk dat het fuifcharter voor en door de jeugd is opgemaakt. Zo is er meer draagkracht en weten we waar de jongeren écht nood aan hebben.”
Het fuifcharter geldt voor elk publiek toegankelijke fuif of festival (waarop hoofdzakelijk elektronisch versterkte muziek wordt gespeeld met de mogelijkheid tot dansen) met al dan niet betalende bezoekers en/of deelnemers op de openbare weg en/of openbaar terrein of op privaat terrein, die een impact kan hebben op de openbare veiligheid.
Foto ter illustratie