Aantal sluikstorten fors gedaald

Naar aanleiding van ‘World cleanup day’ maakte Meise de balans op van de jarenlange strijd tegen sluikstorters. En dat resultaat mag gezien worden: sinds 2018 daalde het sluikstorten in Meise met 32,5 procent, ofwel bijna een derde minder in vijf jaar tijd.

“Dit is het resultaat van een jarenlange strijd om meer sluikstorters op heterdaad te betrappen”, zegt schepen van Leefmilieu Jonathan De Valck (N-VA). “Vele inwoners storen zich aan al die sluikstorten die langs wegen worden achtergelaten. Mede door de A12 is sluikstorten in Meise al jarenlang een hardnekkig probleem. Via afvalintercommunale Incovo voert het gemeentebestuur al jarenlang een intense strijd tegen sluikstorten. Met succes zo blijkt nu, want in Meise zakte het opgeruimde gewicht aan sluikstorten met een derde tijdens de voorbije vijf jaar.”

In 2018 ruimde Incovo nog voor 2,06 kg per inwoner aan sluikstort op. Vorig jaar was dat nog 1,39 kg per inwoner ofwel een daling van 32,5 procent. In totaal ruimde Incovo voor 39,54 ton sluikstorten op in 2018. Vorig jaar was dat nog slechts 30,87 ton, een daling met 22 procent. “Voornamelijk aan de glasbollen is er een serieuze daling te merken: daar ruimde Incovo in 2023 nog voor 7,44 ton op, daar waar dat vijf jaren geleden nog meer dan 13 ton was”, zegt De Valck.

Volgens de schepen is de pakkans de afgelopen jaren ook gevoelig gestegen. “Er zijn niet alleen preventieve acties, zoals het ondergronds brengen van glasbollen”, legt de schepen uit. “We zetten ook extra camera’s in en er gebeuren meer manuele controles. Het aantal vaststellingen van sluikstorters is meer dan vertienvoudigd sinds 2018. Sluikstorten bestrijden was en is een absolute prioriteit. Elk sluikstort is er één te veel.” Wie een sluikstort opmerkt, mag dat melden via sluikstort@incovo.be.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise