Vlaanderen kampt regelmatig met extreme waterschaarste. De hoge densiteit van de bevolking, de lage instroom van zoet water en de hoge verhardingsgraad liggen mee aan de basis van deze urgente situatie. Daarom inspireert de gemeente Grimbergen bedrijven, terreinbeheerders, ontwikkelaars, architecten en lokale besturen hoe ze samen winst kunnen halen uit water. Via een samenwerking met VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) kunnen zij van 1 april tot en met 8 mei terecht in de waterbelevingscontainer die staat opgesteld op de Hi! Site.
Er is dringend nood aan manieren om zoet water vast te houden. Dat kan door het te laten insijpelen in de bodem. Verharding van de bodem verhindert deze infiltratie. Bij extreme regenbuien raakt de riolering dan overbelast.
Een andere manier om zoet water te bewaren, is het opvangen. Zo kan je het water het hele jaar door gebruiken en het tekort aan water in de zomer omzeilen.
In het kader van het Lokaal Energie- en Klimaatpact zet de gemeente Grimbergen stevig in op het behalen van een aantal cruciale doelstellingen tegen 2030. Die doelstellingen zijn gebundeld in vier grote werven. Werf 4 staat voor ‘Water, het nieuwe goud’ en stimuleert 1 m² ontharding en 1 m³ extra opvang van hemelwater per inwoner. Ook bedrijven spelen daarin een essentiële rol, want bedrijventerreinen zijn doorgaans in grote mate verhard. Met oog op een duurzame gemeente haalt het bestuur de waterbelevingscontainer van VITO nu naar Grimbergen.
“De waterbelevingscontainer is een formule van onderzoeksinstelling VITO gericht op bedrijven. Onze samenwerking met VITO en de Hi! Site, waar de container wordt opgesteld, is bedoeld om de bedrijven in Grimbergen inspiratie en handvaten te bieden om een integrale watervisie uit te werken. Daarnaast willen we de bedrijven aanmoedigen om samen te werken. Want een duurzaam Grimbergen, is een leefbaar Grimbergen”, stelt burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing).
De waterbelevingscontainer van VITO maakt op een interactieve manier duidelijk hoe bedrijventerreinen waterduurzaam kunnen worden. Deze reizende doorloopcontainer is een initiatief binnen het Blue Deal-project ‘Vlaanderen WaterProof’, waarmee de Vlaamse overheid droogte structureel aanpakt. Door middel van verhaal, interactieve modules en praktijkvoorbeelden inspireert de container bedrijven en lokale overheden om samen winst te halen uit water op en rond bedrijventerreinen.
Inge Genné, programmamanager Water bij VITO: “Bedrijven spelen een sleutelrol, omdat ze niet alleen afhankelijk zijn van water voor hun productie, maar ook een heel groot deel van het waterverbruik voor hun rekening nemen. Met tastbare voorbeelden willen we initiatiefnemers inspireren en motiveren om samen te werken aan waterbeheer.”
VITO organiseert bezoeken aan de waterbelevingscontainer kosteloos. Geïnteresseerde bedrijven met een terrein in Grimbergen zijn welkom op 17 en 30 april voor een begeleide rondgang in de container. Zij kunnen eenvoudig een tijdslot boeken via www.waterwinst.be/bezoek-vitos-waterbelevingscontainer-grimbergen.
“Met het Recreatief Vliegveld Grimbergen hebben we alvast onze eerste Grimbergse organisatie ontvangen. Onze waterexperten staan klaar voor een open gesprek en bieden praktische oplossingen aan”, vervolgt Inge Genné.
Samen met VITO en de Hi! Site wordt er op donderdag 24 april een conferentie georganiseerd rond een integrale watervisie op bedrijventerreinen. Kan er onderling water gedeeld worden? Of met de naastgelegen landbouwer, die een watertekort heeft in de zomer? Kan afvalwater gezuiverd worden en gebruikt door een naastgelegen partner? “Nuttige vragen, die tijdens dit gratis kennisevent behandeld worden”, maakt Inge Genné zich sterk.
“Na afloop nodigen we iedereen uit om door te st(r)omen naar het cultuurcentrum van Strombeek. Daar overtuigt Sien Vanmaele dat je de wereld kan redden vanuit de keuken met haar theaterdiner ‘Zeemaal’. Beslist de moeite”, weet schepen van Leefmilieu, Land- en Tuinbouw Chantal Lauwers (Vernieuwing).
Dit initiatief kadert binnen het project ‘Wat.er is’, een sensibilisatieproject over water dat getrokken wordt door de gemeente Grimbergen en Cultuurcentrum Strombeek. “Dankzij de constructieve samenwerking met onze partners VITO en de Hi! Site kunnen we deze unieke kans aan Grimbergse bedrijven en terreinbeheerders bieden. De financiële ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant en Brussels Airport Fund, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, is daarbij zeer welkom gebleken”, aldus nog schepen Lauwers.