63km aan trage wegen gebundeld op kaart

In Grimbergen zijn er in totaal 63 kilometer aan trage wegen die je kan ontdekken. De gemeente bracht ze, letterlijk en figuurlijk, in kaart en stelt ze voor tijdens de Dag van de trage Weg nu zondag 20 oktober.

Elk jaar organiseert de vzw Trage Wegen over heel Vlaanderen de ‘Dag van de Trage Weg’. Dit jaar vindt die plaats op 19 en 20 oktober. “De trage wegen hebben veel te bieden, maar zijn helaas nog te weinig gekend”, zegt schepen van Leefmilieu Chantal Lauwers (Vernieuwing).

“Ze bieden veilige of rustige doorgangen, geven toegang tot natuurgebieden en nog veel meer. Op 20 oktober zetten we de trage wegen in Grimbergen extra in de kijker met een wandeling van 6,6 km. We sluiten af met een drankje.”

Trage wegen hebben meestal een historische oorsprong. “De meeste werden al in 1841 juridisch verankerd in de atlas der buurtwegen”, vertelt schepen van Mobiliteit Philip Roosen (N-VA). “In de voorbije eeuwen waren deze trage wegen een cruciaal element in de mobiliteit. Het waren verbindingswegen en handelsroutes voor mensen te voet, met de fiets of met paard en kar.”

“Sinds de intrede van de auto, verloren de trage wegen deels hun nut en concentreerde het verkeer zich steeds meer op de autobanen. Hierdoor raakten veel trage wegen in ongebruik en verdwenen ze soms. Maar ze vormen een belangrijke schakel in het hele mobiliteitsverhaal.”

“De trage wegen bieden wandelaars, fietsers en ruiters heel wat paden en routes aan waar je kan ontsnappen aan het gemotoriseerde verkeer. Ideaal om even een frisse neus te halen, te bewegen en zowel fysiek als mentaal de batterijen op te laden.”

“We zetten daarom in op een goed onderhoud van deze wegen”, vult schepen van Wegen en Water Kirsten Hoefs (CD&V MAX) aan. “Het gemeentebestuur wil het netwerk van trage wegen herstellen en versterken.”

“Gezien de (juridische) complexiteit en de talrijk opgelegde verplichtingen in het nieuwe gemeentewegendecreet, deed de gemeente daarom beroep op een consulent van Haviland. Het resultaat is een handige kaart die alle officiële en toegankelijke wegen in de gemeente bundelt; samen goed voor 63 km aan routes.”

De kaart is te raadplegen op www.grimbergen.be/tragewegen. Je kan een fysiek exemplaar bekomen bij het toeristisch infopunt van Grimbergen. Wie een verdwenen of afgesloten buurtweg heeft gespot, kan dit melden. De gemeentediensten onderzoeken dan of hij kan worden heropend.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise