Steeds meer lege lachgasbussen gevonden

Er worden steeds meer lege bussen lachgas gevonden in Grimbergen en dat is een gevaarlijke trend, meldt schepen van Veiligheid Philip Roosen (N-VA). “Het is een goedkope drug geworden, maar wel illegaal en bovendien ook gevaarlijk.”

“Politiemensen, gemeenschapswachten, vrijwillige zwerfvuilmeters- en peters en onze diensten voor het groenonderhoud stellen het allemaal vast. Er worden steeds meer lege lachgasbussen achtergelaten op straat”, zegt schepen Philip Roosen. “We vinden ze tegenwoordig overal. Het is een goedkope drug geworden, maar het is illegaal en gevaarlijk. De hersenen worden aangetast en je gaat ervan hallucineren. Als je je dan in het verkeer begeeft met de auto of brommer, dan is dat bijzonder gevaarlijk.”

Sinds 9 april 2024 kan er geen GAS-boete meer worden opgelegd voor het oneigenlijk gebruik van lachgas. “Dit valt voortaan onder de drugswetgeving, wat betekent dat elke pv meteen wordt overgemaakt aan het parket voor strafrechtelijke vervolging”, gaat de schepen verder. “In Grimbergen werden er daarom de afgelopen maanden geen GAS-boetes meer voor uitgeschreven, maar het fenomeen ‘lachgas’ zit duidelijk in de lift. Het is echt wel een zorgwekkende trend. We vinden bussen terug van een kleine hoeveelheden, maar soms ook bussen van twee tot drie liter.”

“Die bussen zijn vrij te koop, vaak via webshops, maar eigenlijk dient het als vulling voor bussen om bijvoorbeeld slagroom mee te spuiten. De bussen lachgas horen niet thuis in de haag, berm of openbare weg. Ook niet in de restafvalzak”, klinkt het. “Die bussen kunnen ontploffen. Als we ze opruimen, dan voeren we ze om twee à drie maanden af via een gespecialiseerde firma. Dat kost ons telkens enkele duizenden euro’s per keer.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise