De laatste jaren zit het aantal feiten van cybercriminaliteit in stijgende lijn, al dient niet elk slachtoffer uit schaamte klacht in bij de politie. Daarom start politiezone AMOW in Asse met het project CyberPreventieAdviseurs.
Het aantal geregistreerde feiten in het kader van cybercrime schiet de laatste jaren de hoogte in. Het gaat dan van frauduleuze mails of websites tot pakjes die naar een verkeerd adres worden gestuurd. Tegelijk stellen verschillende onderzoeken dat de schaamte bij de slachtoffers vaak groot is, waardoor lang niet alle slachtoffers klacht indienen of zelfs meerdere keren slachtoffer worden.
Daarom start de preventiedienst van politiezone AMOW met een project dat cybercriminaliteit moet voorkomen. Het project van de CyberPreventieAdviseurs (CPA) wordt eerst uitgerold in Asse en na een evaluatie ook in de andere gemeenten van de politiezone.
“We focussen daarbij op de doelgroepen die het vaakst slachtoffer worden en op de slachtoffers zelf”, zegt Dorien De Nijs, preventieadviseur bij politiezone AMOW. “Via het project CyberPreventieAdviseurs (CPA) van de provincie Vlaams-Brabant reiken we tips aan zodat herhaald slachtofferschap wordt voorkomen. Slachtoffers verwijzen we door naar de hulpverlening om hen bij te staan bij de verwerking van de feiten.”
Het project CyberPreventieAdviseurs is qua werkwijze gelijkaardig aan dat van de DiefstalPreventieAdviseurs. Er worden vrijwilligers opgeleid die bij inwoners langsgaan en hen aan de hand van een presentatie weerbaarder maken tegen cybercrime. “Momenteel zijn er zo al zestien vrijwilligers opgeleid”, zegt Dorien De Nijs. Het gaat telkens om vrijwilligers die ofwel een achtergrond hebben in de informatica of om mensen die hierin sterk geïnteresseerd zijn. “Zij zien deze problemen vaak opduiken en delen graag hun kennis hierover.”
“De dienst preventie is een eenpersoonsdienst, het zou te moeilijk zijn om alle huisbezoeken zelf te doen. Daarom kiezen we voor vrijwilligers. Ik denk ook dat de drempel lager zal zijn voor slachtoffers om hun verhaal te doen aan een vrijwilliger dan aan een agent. Want er is nog veel schaamte errond. Deze actie is al een stap in de goede richting om er nog meer aandacht aan te geven. “
De vrijwilligers lichten een tiental tips toe bij de mensen en samen kijken hoe ze hen weerbaarder kunnen maken tegen cybercriminelen. “Het is niet de bedoeling dat de CPA een antivirusprogramma installeert of update, maar wel alle info bezorgt zodat de burger zich kan beschermen. Naast individuele bezoeken leiden we de vrijwilligers ook op om een infomoment voor groepen te verzorgen, bijvoorbeeld bij scholen of seniorenverenigingen. De opgeleide CPA krijgen een vrijwilligersvergoeding per uitgevoerd advies, overeenkomstig de bepalingen in het vrijwilligersbeleid.”
Wie een CyberPreventieAdviseur op bezoek wil krijgen, kan zich melden bij de dienst Integrale veiligheid, integraleveiligheid@asse.be of bij de lokale politie, Dorien De Nijs, Dorien.DeNijs@police.belgium.eu.