Geen volledige kandidatenlijst met 33 namen voor Burgers van Asbeek tot Zellik, de nieuwe naam van burgerlijst ZellikRelegem-VOLK. Lijsttrekker Erik Beunckens trekt noodgedwongen met negentien kandidaten naar de kiezer wegens een tekort aan vrouwen.
De lijst ZellikRelegem-VOLK haalde in 2018 nog vier zetels binnen in de gemeenteraad van Asse. De enige echte burgerlijst zonder invloed van een nationale partij, zoals ze zichzelf profileren, heeft intussen de blik verruimd naar alle kiezers van Asse en trekt daarom onder de naam Burgers van Asbeek tot Zellik (B-A-Z) naar de kiezer.
De partij doet dat opvallend genoeg niet met 33 kandidaten. Voor het eerst in twaalf jaar presenteert de lijst zich onvolledig en met slechts negentien kandidaten aan de kiezer. “Allemaal de schuld van de gendergelijkheidsregel waardoor er evenveel vrouwen als mannen op de lijst moeten staan”, fulmineert lijsttrekker Erik Beunckens (63).
Hij had naar eigen zeggen genoeg kandidaten voor een volledige lijst, maar omdat er te weinig vrouwen zich wilden engageren, heeft hij “capabele mensen” moeten weigeren. Toch blijft Beunckens even strijdvaardig, net op de manier hoe hij de afgelopen zes jaar oppositie voerde. “De afschaffing van de opkomstplicht zorgt ervoor dat het zeer onvoorspelbare verkiezingen zullen worden. Niemand kan een inschatting maken, maar ik ben alvast kandidaat-burgemeester.”
B-A-Z vindt die afschaffing van de opkomstplicht dan ook geen goede zaak. “De uitslag riskeert een vertekend beeld te geven, zeker wie ontevreden is over het beleid dreigt om gewoon thuis te blijven. Wij roepen iedereen op om te gaan stemmen, anders moet je achteraf ook niet komen klagen als de zaken niet gaan zoals je het zou wensen.”
Erik Beunckens wil met B-A-Z absoluut mee aan de knoppen zitten de komende legislatuur en sluit geen partijen uit. “Maar het beleid zal wel radicaal anders moeten. Met een nultolerantie voor meer veiligheid, het mobiliteitsbeleid opnieuw uittekenen van een wit blad en meer respect tonen voor de burgers. De gemeente moet ook op dieet, want de megalomane projecten hebben te veel geld gekost.”
Lijsttrekker Erik Beunckens krijgt op plek twee nieuwkomer Shana Luppens (26) uit Krokegem achter zich. De top drie wordt vervolledigd door oud-rijkswachter Michel De Mulder. Verderop de lijst staan onder andere nog nieuwkomer Paul De Buijsscher, raadslid Gilbert Verdoodt en cafébaas Erik Van de Maele. Chris De Knop duwt de lijst. Uittredend gemeenteraadslid Willy Michiels komt niet meer op met de verkiezingen.