In een loods op het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) in Asse wordt de archeologische collectie van onze provincie bewaard. Het Onroerend Erfgoeddepot heeft nu ook het officiële herkenningsteken ontvangen om aan de deur te hangen.
Wat gebeurt er met archeologische vondsten bij opgravingen in onze provincie? Wel, de meeste archeologische ensembles en onderdelen van beschermd erfgoed worden bewaard in een loods op het PIVO in Asse. Wie loods 68 binnenstapt, zal eerst en vooral rekken vol dozen zien staan waarin deze vondsten bewaard worden.
“Dit Onroerend Erfgoeddepot is het archeologische archief van Vlaams-Brabant”, zegt Jan De Cock, beheerder van het Erfgoeddepot. “Hier bewaren we meer dan 330 archeologische collecties, goed voor 420 meter aan rekken en 2.080 dozen. De oudste bijlen in onze collectie zijn 10.000 jaar oud. Maar we bewaren bijvoorbeeld ook driehonderd individuele menselijke resten van opgravingen op de Beestenmarkt in Halle.”
Naast het archeologische archief, is het depot een tijdelijke bewaarplaats voor erfgoedelementen uit waardevolle monumenten die gerestaureerd worden. “Vele gemeenten hebben geen plaats, budget noch personeel om hun archeologische vondsten te bewaren. Ons depot is dan de ideale plaats in de regio om aan deze nood te voldoen”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V).
En het Onroerend Erfgoeddepot ontving nu ook het Vlaamse herkenningsteken van ‘erkend depot’. Elk beschermd monument in Vlaanderen heeft in principe een bordje aan de gevel met daarop ‘beschermd monument’. De Vlaamse minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft beslist dat ook de zestien erkende erfgoeddepots zo’n bordje krijgen. “Met het herkenningsteken wordt de werking van het depot erkend en beter in de kijker gezet”, zegt Tom Dehaene.
Het depot is in de eerste plaats een bewaarplaats waar alle voorwerpen geregistreerd en gedigitaliseerd worden. “We stellen ons depot ook af en toe eens open, bijvoorbeeld tijdens de Archeologiedagen. Maar ook scholen en individuele personen kunnen een aanvraag indienen om het depot te bezoeken”, zegt Jan De Cock.
Het archeologisch materiaal wordt soms ook uitgeleend aan steden en gemeenten voor archeologische tentoonstellingen. “De provincie heeft ook een mobiel tentoonstellingskastje waarin de vondsten van een bepaalde opgraving tentoon worden gesteld samen met een woordje duiding.”