Nieuw stukje fietssnelweg ingehuldigd tussen Kruiskouter en Zittert

Vrijdagochtend werden fietsers op de fietssnelweg F212 in Asse getrakteerd op een smakelijk ontbijtje. Daarmee werd het nieuwe traject tussen Kruiskouter en Zittert officieel ingehuldigd.

De verbinding tussen Kruiskouter en Zittert was een van de laatste ontbrekende stukken op de F212 tussen Asse en het Brussels Gewest. De nieuwe fietsinfrastructuur bestaat telkens uit een fietsweg van vier meter breed en wordt aangelegd in zwarte asfalt. Langs beide kanten van de fietsweg komt er ook een kantstrook in grindgazon voor andere gebruikers zoals wandelaars. Binnenkort wordt er ook nog verlichting geplaatst langs het nieuwe traject.

Dat de fietssnelwegen steeds populairder worden, is ook duidelijk uit de cijfers. Op een druilerige vrijdagochtend passeerden er bijvoorbeeld al meer dan tweehonderd fietsers, maandelijks gerbuiken al 15.000 mensen de F212. “Fietsen is belangrijk en we krijgen veel positieve reacties over dit traject”, zegt Tom Dehaene (CD&V), gedeputeerde voor Mobiliteit.

De afgelopen legislatuur werden er mede met de steun van de provincie heel wat extra kilometers fietssnelweg aangelegd in Asse. “Fietsen is een van de manieren om het fileprobleem in onze regio aan te pakken, het is gezond en goed voor het milieu. Wie naar Brussel moet over Asse, is vaak sneller met de fiets. In onze provincie maakten we een ferme inhaalbeurt qua aantal gebruikers.”

Wie de F212 fietsselweg gebruikt, zal merken dat de nieuwe fietstunnel aan de Marie-Louisestraat in een kunstzinnig kleedje werd gestoken. Afgelopen zomer bracht de firma Treepack een street-artkunstwerk aan op de wanden van de tunnel. “We willen voorbijgangers op een positieve manier duidelijk maken dat ze een tunnel naderen en best extra oplettend zijn. Eerder dan met waarschuwingsborden te werken, kozen we voor subtiele signalisatie-elementen. Er zijn ook richtingaanwijzers geintegreerd richting de deelgemeenten.”

Voor burgemeester Koen Van Elsen (Team Burgemeester) zit het er nog niet op wat betreft de investeringen in fietssnelwegen. “Recent kreeg ook de OMAB-route langs Opwijk, Merchtem en Asse groen licht. Voor deze F212 missen we in Zellik aan Bomaco nog een link om de fietssnelweg te vervolledigen.” Langs de route zijn ook nog enkele grotere infrastructuurwerken op komst. Zo komt er nog een fietsersbrug over de steenweg ter hoogte van Broekooi. Aan het station van Asse is er dan weer een vergunning voor een tunnel onder de spoorlijn richting de Asphaltcosite. En er zal in Walfergem ook nog een ondertunneling van de steenweg komen richting het Ascanusplein.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk