Asse maakt zich op voor driedaagse Hopduvelfeesten

Dit weekend staan in Asse de tweejaarlijkse Hopduvelfeesten op het programma. Met optredens van onder meer Bart Peeters, Coely en Pommelien Thijs is er alweer een straf muzikaal luik, al is het toch vooral uitkijken naar de traditionele Hopduvelstoet op zondag.

Met de tentoonstelling in het Oud Gasthuis over de eerste Hopduvelfeesten in de jaren ‘50 gingen de festiviteiten vorig weekend al van start. Maar het echte feestweekend komt er pas dit weekend aan. Het is uitkijken naar drie dagen vol met optredens op de Boekfos, een nieuwe loopwedstrijd op zaterdag en uiteraard de Hopduvelstoet op zondagnamiddag.

Eind vorige week zijn de voorbereidingen gestart. “We zijn iets vroeger gestart met de opbouw om last-minute verrassingen te vermijden. Een veertigtal personen helpen dagelijks mee met de opbouw en ik moet zeggen dat het er al goed uit begint te zien”, zegt Philip Mathuis, voorzitter van het Hopduvelcomité.

Er zijn nog een honderdtal weekendtickets verkrijgbaar, maar de verwachting is dat er ook dit jaar het bordje ‘uitverkocht’ zal hangen aan de kassa’s. Dat de weersvoorspellingen nog alle kanten uitschieten, lijkt dus voorlopig nog niemand te deren. “Ik hou de voorspellingen goed in het oog. De hopduvel lijkt voor wispelturig weer te zorgen, maar voorlopig ziet het er goed uit.”

Bezoekers uit alle windstreken, ja zelfs uit Nederland, zakken dit weekend af naar Asse. Zij mogen op vrijdag naast een openingsspektakel nog optredens verwachten van Graaf! en Bart Peeters & De Ideale Mannen. Op zaterdag worden Francisco Schuster, Pommelien en Coely verwacht. Zondag trekt vanaf 15 uur de traditionele Hopduvelstoet door de straten in het centrum, waarna het weekend afgesloten wordt met een slotspektakel en gratis optredens van onder andere Les Truttes.

Het Hopduvelcomité pakt deze editie uit met enkele nieuwigheden. Zo vervangt het loop- en wandelevenement Loeëpduuvel het kinderdorp op zaterdag. “We kiezen ervoor om in de jaren zonder Hopduvelfeesten een evenement voor gezinnen te organiseren aan het hopveld”, zegt Philip Mathuis daarover.

“Ook nieuw is dat we voor het eerst volledig werken met herbruikbare bekers en eetbakjes”, gaat de voorzitter verder. “En een betaalkaart vervangt onze jetons. Via een qr-code zal je geld op de kaart kunnen zetten en je saldo kunnen controleren. Wie nog oude jetons heeft, kan die dit jaar wel nog omruilen.”

Na een maandenlange voorbereiding mag het weekend voor voorzitter Philip nu stilaan beginnen. “Ik kijk vooral uit naar een vlot verloop en de vele sociale interacties dit weekend. Maar toch ook al naar zondagavond 22 uur. Dan verzamelen we met de vaste medewerkers aan de bar en is het tijd voor mijn eerste en enige Duvel van het weekend.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk