Verhuis Zellikse bib in volle gang

Lege rekken, stapels boeken die liggen te wachten om in de juiste doos ingepakt te worden en de werklieden van de gemeente Asse die af en aan lopen. De verhuis van de bibliotheek van Zellik is in volle gang. Er is duidelijk haast bij, want op 2 september gaat de nieuwe bibliotheek in de splinternieuwe vrijetijdssite ‘t Gezel al de deuren openen.

“Een deel van de boeken dat niet mee verhuist, werd al afgevoerd. Maar er zijn zeker zo’n 50.000 boeken, tijdschriften en spelletjes die mee verhuizen naar onze nieuwe bibliotheek”, zegt bibmedewerker Zoë Junius. Samen met haar collega Charlotte Verheyen maakt ze de rekken in de oude bib leeg. “We schrijven op de dozen welke boeken er juist inzitten. Enkele werkmannen van de gemeente brengen de boeken dan naar ‘t Gezel waar onze twee collega’s Karen en Kato ze in het juiste rek steken. Zo’n 130 dozen gaan constant op en af. Het is een zware klus, we zijn blij dat de werkmannen met de dozen mogen sleuren.”

De laatste boeken zullen op 2 september door het vierde leerjaar van GLS De Regenboog verhuisd worden. “Met een kruiwagen halen ze het laatste boekenrek leeg en trekken ze naar ‘t Gezel waar ze de boeken in het juiste rek mogen plaatsen. Dan kan onze nieuwe bib officieel openen”, klinkt het bij bibmedewerker Charlotte. Tot dan kunnen er ook geen boeken teruggebracht worden, maar het boetesysteem is tijdelijk stilgelegd.

Hoewel het oude bibliotheekgebouw zijn charme had, kijken alle bibmedewerkers toch uit naar de verhuis naar het nieuwe gebouw. “We gaan daar veel meer licht en ruimte hebben”, klinkt het. “Niet meteen om onze boekcollectie uit te breiden, wel om extra zit- en leeshoekjes in te richten. Er komt ook een hele ruime speelhoek in de bibliotheek en grotere werkplekken met meer computers. De speel-o-theek verhuist ook naar de Zellikse bib, voor de uitbating zoeken we nog enkele vrijwilligers.”

De bibliotheek zal in ‘t Gezel ook deel uitmaken van een grotere gemeenschap. Want naast de bibliotheek is er ook ruimte voor een cafetaria, het Zellikse jeugdhuis, een Overkophuis en de lokalen van de Chiro en andere verenigingen. “We willen daar echt een grote gemeenschap creëren, dus het is tof dat er verschillende organisaties samenzitten. Hopelijk ontdekken de Zellikenaren snel onze nieuwe bib.”

Maar eerst moeten er dus nog heel wat boeken ingepakt en verhuisd worden. “Er komt nog veel bij kijken, want ook de zelfscan’s en de kassa moeten mee verhuizen. Gelukkig zijn we nu met vier om te helpen. Bij de vorige verhuis 24 jaar geleden waren er slechts twee medewerkers en dat was echt verschrikkelijk.” Het gebouw van de oude bibliotheek zal overigens opnieuw ingericht worden als school.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk