Strooien hopduvels zijn (bijna) klaar voor Hopduvelfeesten

De Hopduvelfeesten in Asse komen eraan en dus werden er de afgelopen dagen strooien hopduvels gemaakt door wijken en verenigingen. Sommige stropoppen zullen de gevels sieren, terwijl anderen een centrale plek in de hopduvelstoet krijgen.

Met veel stro, kippengaas en touw kregen de strooien hopduvels hun vorm. Het hopduvelcomité organiseert nu al enkele jaren in de aanloop van de Hopduvelfeesten verschillende workshops waar verenigingen, wijken maar ook individuele Assenaren strooien hopduvels mogen komen maken. Woensdagnamiddag zakten onder meer de wijk Ten Berg en enkele bewoners van woonzorgcentrum Hof ter Waarbeek af naar ‘t Muzekot, waar de workshops georganiseerd worden.

Greet Huyghe leidt namens het hopduvelcomité alles in goede banen. “Vier jaar geleden zijn we hier opnieuw mee gestart omdat we merkten dat de traditie om hopduvels van stro te maken, leek te verdwijnen”, zegt ze. Een hele zomer lang werkten een tiental groepen aan hun eigen stroduvel. Waar de ene persoon voor een kleiner formaat kiest, zijn er groepen die stroduvels tot wel twee meter maken.

“Daarvoor hebben we lang stro nodig, alleen zijn er amper nog boeren die dit hebben”, zegt Greet. “Gelukkig kunnen we samenwerken met de Pikkeling uit Aalst. Bij hen mogen we twee aanhangwagens met lang stro gaan halen. Dat gebruiken we voor de opbouw van de strooien hopduvel. Met korter stro vullen we die dan op.”

Woensdagnamiddag was de oudste deelnemer aan de workshop 96 jaar, maar ook de achtjarige Lennon De Vos maakte een eigen stroduvel. “Met touw heb ik alle stro samengebonden. Nadien heb ik ook nog de oogjes, armen, voeten en hoorns geknutseld. Ik ben blij met het resultaat, het was superleuk om te doen.”

Lennon gaat zijn strooien hopduvel thuis aan de gevel hangen maar de meeste stroduvels krijgen een prominente plek in de traditionele hopduvelstoet op zondag. “Vijftig praalwagens beelden daarin het thema fauna en flora in de hop uit”, vertelt stoetcoordinator Joris Vanderveken. “De strooien hopduvels krijgen een plekje op een praalwagen van de stoet. Daarop ook een kopie uit stro van het hopduvelstandbeeld op de Markt. Bij het slotspektakel ‘s avonds worden de hopduvels dan in brand gestoken, het traditionele einde van de Hopduvelfeesten.”

De Hopduvelfeesten vinden plaats op 6, 7 en 8 september.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk