PVDA Asse trekt met ambitie naar gemeenteraadsverkiezingen

Bij de recente federale verkiezingen scoorde PVDA 12,6 procent in Asse en dat goede resultaat wil de lokale ploeg bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober herhalen. De 29-jarige Quinten Vanheuverzwyn wordt lijsttrekker.

Acht jaar geleden werd in Asse een afdeling van PVDA opgericht. Quinten Vanheuverzwyn stond toen samen met enkele vrienden al mee aan het roer. “Ik ben opgegroeid in Mollem, speelde voetbal bij Kobbegem en was jarenlang monitor bij speelplein Spinibo. Omdat ik samen met enkele vrienden vond dat onze gemeente nood heeft aan een socialer beleid, richtten we acht jaar geleden een lokale afdeling van PVDA op”, zegt Vanheuverzwyn.

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober ziet hij PVDA ook in Asse doorbreken. “Bij de recente verkiezingen voor het federaal parlement scoorden we een fantastisch resultaat met 12,6 procent van de stemmen in Asse. Daarmee waren we met voorsprong de grootste stijger en de derde grootste partij. En nu Vooruit zich in Asse heeft laten opslorpen in een kartel met CD&V, is de PVDA meer dan ooit het sociale alternatief om de traditionele partijen wakker te schudden.”

Het linkse PVDA wil in oktober minstens twee zetels binnenhalen. Momenteel heeft het nog geen vertegenwoordiger in de gemeenteraad. “Een sterke, linkse partij is het enige tegengewicht voor het asociale beleid dat men hier voert. De woningprijzen zijn torenhoog en of je nu de auto of de bus neemt, de kans is heel groot dat je in de file staat.”

Het speerpunt tijdens de komende campagne wordt dan ook het woonbeleid. “Vandaag betaal je gemiddeld 400.000 euro om een woning te kopen, dat is 29 procent duurder dan in 2019. Een appartement huren kost al meer dan 860 euro per maand. Wie kan dat nog betalen”, vraagt Vanheuverzwyn zich af. De partij richt het vizier daarom op de dure luxeprojecten. “Wij willen de macht van de projectontwikkelaars breken en bij elk nieuw woonproject garanderen dat een derde van de woningen betaalbaar is en een derde een sociale woning wordt. Zoniet dreigt Asse binnenkort onbetaalbaar te worden voor een doorsnee gezin.”

Een ander speerpunt voor PVDA zal mobiliteit zijn. “We staan in Asse dagelijks in de file. We moeten de mensen een alternatief voor de auto aanbieden. Dat De Lijn blijkbaar zonder protest van het gemeentebestuur beslist om buslijn 243 van Brussel naar Relegem en Zellik afschaft, winden we een stap terug in de tijd. Wij willen meer inzetten op ons openbaar vervoer. Daarom pleiten we voor meer en latere bussen, ook naar de deelgemeenten, en een betere treinverbinding”, klinkt het bij Quinten Vanheuverzwyn.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk