Het gemeentebestuur van Affligem gaat een dossier indienen om de onverwacht hevige storm/windhoos van vrijdag, die vooral Teralfene trof, te laten erkennen door het rampenfonds.
‘Wij kunnen geen garanties geven, de beslissing ligt bij de hogere overheid’, zegt burgemeester Walter De Donder (LB).
‘Maar we willen tegen 27 januari, de uiterlijke termijn om het dossier in te dienen, toch een zo volledig mogelijk beeld krijgen op de omvang van de ramp, de kostprijs en de aard van de schade.’
Volgens een voorlopige raming is er schade bij een vijftigtal gezinnen. Het ‘rampgebied’ omvat de Vogelzangstraat, Daalstraat, J.B. Callebautstraat, Denderweg, Calloystraat, Tragel, Verbindingsstraat, Bredeweg en Kaaistraat.
Er kwamen ook een aantal individuele schademeldingen uit de Blakmeers en eentje uit Essene.
De bewoners van die straten krijgen of kregen vandaag een brief met instructies en een meldingsformulier.
‘In de eerste plaats dienen inwoners hun eigen verzekering te contacteren. Ze dienen te zorgen voor zoveel mogelijk bewijsmateriaal van de geleden schade, zoals foto’s’, aldus de burgemeester.
De woonconsulente Nathalie Meert is belast met de verdere opvolging van het dossier.
Inwoners die geen weg weten met puinafval, afkomstig van de stormschade, kunnen de dienst Openbare Werken van de gemeente contacteren.
‘Oudere bewoners met schade, maar die geen vervoer hebben en op zichzelf zijn aangewezen, gaan we een handje helpen.’
Voor het gemeentelijke patrimonium zelf lijkt de schade erg mee te vallen. Enkel het grote kruis op het kerkhof van Teralfene knapte af. Het viel op het dak van het nieuwe uitvaartpaviljoen.
De schade aan het paviljoen moet nog nader worden bekeken, maar lijkt op het eerste gezicht miniem omdat het kruis al bij al nog een ‘mooie val’ maakte.
Burgemeester De Donder zal met zijn Mechelse ambtgenoot Bart Somers afspraken maken voor de verdere procedure om de storm te laten erkennen door het rampenfonds. Mechelen werd vrijdag het zwaarst getroffen door de plotse storm.