ASSE - Juli is elk jaar traditiegetrouw kriekenmaand bij Brouwerij Mort Subite. Terwijl de meeste mensen hun zomervakantie beginnen, is het hier in de brouwerij net alle hens aan dek. Deze week krijgt de brouwerij elke dag ’s morgens vroeg een nieuwe levering van vers geplukte krieken, goed voor 90.000 kilogram in totaal.
“De oogst dit jaar is uitstekend dankzij de droge, warmte lente. De krieken hebben veel zon gekregen en zijn zeer lekker van smaak,” zegt meesterbrouwer Bruno Reinders. “Voor onze Kriek Lambic en Oude Kriek Lambic gebruiken we uitsluitend Belgische krieken uit de streek van Gingelom en Sint-Truiden. We kiezen bewust voor de variëteiten Gorsem en Kelleris. Die zijn namelijk gekend om hun frisse, zurige smaak: perfect voor onze kriekbieren.” |
Authentiek en ambachtelijk kriekbier Mort Subite blijft de grootste afnemer van verse Belgische krieken onder de brouwerijen. De krieken worden na aankomst onmiddellijk met hun pit verwerkt in de brouwerij. “De pitten geven het bier extra complexiteit en een lichte bitterheid. Daardoor heeft onze Kriek Lambic een kenmerkend aroma dat typerend is voor authentiek en ambachtelijk kriekbier,” legt Bruno Reinders uit. De krieken worden vermengd met jonge lambiek, een kenmerkend bier uit de Zennevallei vlakbij Brussel. De combinatie van het rijpe en sappige fruit en de jonge lambiek zorgt ervoor dat de gisting onmiddellijk kan starten. Dit gistingsproces neemt enkele maanden tijd in beslag. In oktober is de Kriek Lambic klaar om te worden gebotteld en vervolgens gaat het kriekenbier richting supermarkten en horeca. “Met Mort Subite willen wij consumenten de meest authentieke smaak van kriekenlambiek laten beleven,” zegt Bruno Reinders. “Daarom gebruiken we zeer veel krieken om zo het meest fruitige bier aan te bieden!” |
Frisse smaak en exotische kruiden
Mort Subite werd bekend met kriekbieren maar experimenteert ook met gedurfde, nieuwe smaken met zijn zogenaamde Mort Subite Juicy-gamma. “Wie eens iets anders wil dan een traditioneel bier kon in de fruitcategorie voornamelijk terecht bij varianten op basis van kriek en kers,” zegt Reinders. “Daar brachten we verandering in met Crime of Passion en recent Bloody Berry.” Crime of Passion combineert de frisse smaak van passievrucht met exotische kruiden voor extra gelaagdheid. Bloody Berry is een fris en fruitig alternatief met een intense mix van frambozen, bosbessen en zwarte bessen. Ook hier geen kersen maar wel een diepere, complexe mix van donker fruit en subtiele kruidigheid. “Als brouwerij willen we innoveren en het gamma van de fruitbieren verrijken en vernieuwen”, zegt Reinders. “Met Crime of Passion en Bloody Berry willen we de consument blijven verrassen door de grens op te zoeken met smaken uit de categorie van cocktails en pre-mixed drinks.”