Sleuf van 450 meter maakt fietssnelweg naar hoofdstad compleet

Op de fietssnelweg tussen het Viaduct van Vilvoorde en de Verbrande Brug in Grimbergen opende De Werkvennootschap een 450 meter lange fietssleuf nabij de bedrijvenzone langs de Westvaartdijk. De sleuf loopt tussen de Fabrieksweg en de Industrieweg onder de opritten van Veolia & Valomac, zodat fietsers het drukke vrachtverkeer van en naar de kade in alle veiligheid kruisen.

Het programma ‘Werken aan de Ring’ van de Vlaamse overheid investeert in een veilig en vlot fietsnetwerk van meer dan 115 kilometer in de Vlaamse Rand, nu is er weer een traject bijgekomen. “Op dit traject tussen de Verbrande Brug en de grens met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ontbrak een veilig fietspad”, zegt woordvoerder Ief Janssens namens De Werkvennootschap. “Fietsers reden op een versleten en onveilige rijweg, met putten en veel gemotoriseerd verkeer. De aanleg van deze missing link op de F23 maakt hier een einde aan.

“De sleuf maakt deel uit van fietssnelweg F23 die Boom – Kapelle-op-den-Bos via Vilvoorde met Brussel verbindt. Deze realisatie vervangt een gevaarlijk punt door comfortabele en veilige fietsinfrastructuur. Dat is weer een nieuwe, belangrijke stap in de uitbouw van een vlot, logisch en verbonden fietsnetwerk in de Vlaamse rand rond Brussel. Deze 32 km lange fietsroute langs het kanaal biedt een snelle, rechte en aangename verbinding.”

“Op verschillende plaatsen langs het traject takken andere fietsroutes aan en kunnen fietsers vlot overstappen op de Ringtrambus R20. De nieuwe fietssleuf in Grimbergen is het resultaat van een nauwe samenwerking met de bedrijvenzone aan de Westvaartdijk. Hier kruisen vrachtwagens en fietsers elkaar dagelijks in een drukke logistieke omgeving nabij de kade. De onderdoorgang zorgt voor een vlotte en veilige doorgang voor beide.”

Dat verbetert volgens de Werkvennootschap niet alleen de veiligheid van de fietsers die er dagelijks passeren, maar ook de bereikbaarheid van de bedrijven. Door geplande werken in de bedrijvenzone is de verkeerssituatie aan de Westvaartdijk, ter hoogte van de site van Indaver, wel tijdelijk aangepast.

“Op dit moment geldt er nog tweerichtingsverkeer”, gaat Ief Janssens verder. “Verkeer richting Industrieweg Noord rijdt tijdelijk over de fietssnelweg, terwijl verkeer richting Vilvoorde de gewone rijweg volgt. In beide richtingen is de rijweg ingericht als fietsstraat: fietsers en gemotoriseerd verkeer delen de weg, motorvoertuigen mogen fietsers niet inhalen en iedereen houdt zich aan een maximumsnelheid van 30 km/u.”

“Zodra de werken in de bedrijvenzone afgerond zijn in het najaar 2026, wordt de definitieve situatie van kracht. Dan geldt eenrichtingsverkeer voor gemotoriseerd verkeer en is de fietssnelweg F23 opnieuw uitsluitend voor fietsers.”

Schepen van Mobiliteit Philip Roosen (N-VA) van Grimbergen onderstreept het belang van de fietssnelwegen. “Langs de Ring worden fietssnelwegen aangelegd die steden en gemeenten verbinden met elkaar én met Brussel”, zegt Roosen. “Deze ingreep maakt het eenvoudiger en veiliger om met de fiets naar het werk, de school of het station te rijden. Duurzame mobiliteit wordt zo aantrekkelijker én de leefkwaliteit in de regio verbetert.”

“De aanleg van dit laatste stuk van de fietssnelweg F23 zorgt ervoor dat men op een veilige en comfortabele manier van Kapelle-op-den-bos naar Brussel kan fietsen. Dit is een enorme verbetering. Binnen enkele weken starten we aan nog enkele ontbrekende fietspaden ter hoogte van de Verbrande Brugsesteenweg en Humbeeksesteenweg. Zo zal men via alle toegangswegen veilig op de fietssnelweg kunnen geraken.”

0 0 stemmen
Artikel waardering

Reageren op dit artikel

Online reageren kan enkel op artikels van de laatste veertien dagen via onderstaand vakje. Reacties worden gemodereerd.
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Populair in editie Grimbergen-Meise

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x