N-VA wordt in oppositierol geduwd

N-VA zal de komende legislatuur geen deel uitmaken van de meerderheid in Asse. Team Burgemeester, Anders Liberaal en Groen kondigden aan dat ze de handen in elkaar slaan. Voor N-VA frontvrouw Sigrid Goethals even het laatste van haar zorgen, want zij kreeg een persoonlijk drama te verwerken.

De spannende kiesstrijd tussen de huidige coalitiepartners Team Burgemeester en N-VA werd gewonnen door Team Burgemeester. Beide partijen stranden op slechts een procentpunt van elkaar en dat leverde Team Burgemeester uiteindelijk twaalf zitjes op, eentje meer dan N-VA.

“Toen duidelijk werd dat we nipt niet de grootste werden, was ik al quasi zeker dat we in de oppositie geduwd zouden worden”, zegt N-VA-lijsttrekker Sigrid Goethals. Nochtans ging haar partij drie zetels vooruit ten opzichte van de verkiezingen van 2018 en zij zelf haalde met 1.613 voorkeurstemmen het hoogste aantal van heel Asse. 

“We hebben het goed gedaan. In de top zes van meeste voorkeurstemmen staan er vijf van onze lijst. En ik haal op mijn eentje meer stemmen dan Anders Liberaal en Groen, de nieuwe coalitiepartners van Team Burgemeester”, zegt Goethals. Ze vraagt zich dan ook af in hoeverre de nieuwe coalitie een representatie is van wat de kiezer wil. “Ik werd op de wekelijkse markt continu aangesproken, veel inwoners zijn malcontent met de nieuwe meerderheid. Wij hebben zelfs geen kans gekregen want we hebben geen telefoon gekregen van Team Burgemeester.”

Nochtans hebben beide partijen de afgelopen zes jaar goed samengewerkt in Asse. “We hebben een zeer goed beleid gevoerd, onze N-VA-schepenen hebben goed gewerkt. Maar CD&V (Team Burgemeester is een kartel van CD&V en Vooruit red.) heeft nu eenmaal de gewoonte om telkens van partner te wisselen. We gaan nu zes jaar stevig oppositie voeren op inhoudelijk vlak. Of al onze verkozenen effectief hun mandaat gaan opnemen, moeten we nog bespreken.”

Voor Sigrid Goethals is het politieke nieuws momenteel echter het laatste van haar zorgen. Zondag trok ze nog naar het hondenziekenhuis in Deinze waar de hond van het gezin Kroes, een Sint-bernard van zeven jaar oud, gehospitaliseerd was. Maandagochtend kreeg ze een telefoontje van de dierenarts dat zijn toestand snel achteruit ging. “We zijn nog snel naar daar gereden en hebben daar de moeilijke beslissing moeten nemen om hem te laten inslapen. Eerlijk, het politieke kan me even geen fluit meer schelen.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk