N-VA Merchtem bereikt historische mijlpaal

De dag van de verkiezingen was amper rond of er kwam al vrij vroeg witte rook uit het gemeentehuis, met daaraan verrassend nieuws gekoppeld. Burgemeester Maarten Mast had een akkoord bereikt met N-VA-kopstuk Reinhoud De Bosscher. Hiermee maakt N-VA Merchtem voor de eerste keer sinds haar bestaan een bestuurspartij. Dat wil de partij gezegd hebben en in een persmededeling werden niet alleen de mandatarissen voor de komende zes jaar voorgesteld doch ook de plannen toegelicht.

Exit cd&v plus en N-VA in Merchtem, dat ook zetelwinst boekte, stapt mee in het bestuur. Rekening houdend met de lagere opkomst haalde N-VA-lijsttrekker Reinhoud De Bosscher (859 voorkeurstemmen) een fors betere score dan bij zijn eerste deelname in 2018.

“De afgelopen legislatuur hield ik vast aan de authentieke formule: sterk inzetten op dossierkennis voor de tussenkomsten in de gemeenteraad, gekoppeld aan een zeer laagdrempelig dienstbetoon. Ik ben oprecht blij dat dit in de smaak van de Merchtemnaren viel,” zegt De Bosscher, die schepen wordt van het OCMW, lokale economie, integratie senioren, mindervaliden en Vlaamse aangelegenheden.

Dr. Nathalie Vyt (213) is ook een verrassing van de verkiezingen. Als jonge arts sloeg ze iedereen met verstomming door het aantal voorkeurstemmen dat ze met haar eerste deelname haalde. De nieuwe N-VA-fractie koestert meteen veel vertrouwen in haar, want ze wordt gebombardeerd tot fractieleider in de gemeenteraad.

Ook huisarts Lieven Stassijns (250) zette een mooie score neer en vervoegt na een korte onderbreking opnieuw de Merchtemse politiek. De legislatuur zal hij afsluiten als eerste burger van Merchtem, want de coalitie tussen LvB en N-VA draagt hem na Nathalie Hellinckx (LvB) voor als gemeenteraadsvoorzitter.

Ellen De Block, die beroepshalve actief is als verpleegkundige, behaalde vanop de zestiende plaats 253 voorkeurstemmen en werd daardoor rechtstreeks verkozen in de gemeenteraad. Omwille van de bloedband tussen haar en Jean De Block, zal Ellen de Merchtemnaren vertegenwoordigen in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

Jean De Block: “In deze nieuwe coalitie neemt de N-VA haar verantwoordelijkheid in het bestuur van Merchtem met volle overgave. We zijn ons bewust van de uitdagingen die voor ons liggen en zijn vastberaden om deze met open vizier en de nodige expertise aan te pakken. Onze focus ligt op een stabiele en constructieve samenwerking met alle betrokken partijen, waarbij de belangen van de Merchtemnaren steeds voorop staan. Deze nieuwe fase brengt niet alleen nieuwe kansen, maar ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee. We zullen deze taak met gedrevenheid en toewijding uitvoeren, en daarbij blijven we streven naar transparantie en betrokkenheid.”

Op dit moment zijn LvB en N-VA naarstig bezig met de redactie van een bestuursakkoord voor een toekomstgericht Merchtem dat zich focust op de kerntaken van een gemeente.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk