VERKIEZINGEN ASSE: Team Burgemeester vormt coalitie met Anders Liberaal en Groen

In Asse werd vanavond een nieuw bestuursakkoord voorgesteld tussen Team Burgemeester, Anders Liberaal en Groen. Die hebben samen 18 op de 33 zetels in de nieuwe gemeenteraad.

Een en ander betekent dat N-VA in Asse naar de oppositie wordt verwezen, ondanks de aanzienlijke winst (van 8 naar 11 zetels). Het verschil tussen Team Burgemeester en N-VA bedroeg amper 137 stemmen, maar de titanenstrijd werd beslecht in het voordeel van Team Burgemeester, een samengaan van CD&V en Vooruit.

Koen Van Elsen kan dus beginnen aan zijn vijfde termijn als burgemeester, zijn vierde opeenvolgende termijn sinds 2007. Die zal wel maar drie jaar duren, want Van Elsen kondigde aan te stoppen op 31 december 2027. Hij zal dan als burgemeester worden opgevolgd door Jan De Backer.

De Backer start eerst opnieuw drie jaar als schepen en zal dan worden opgevolgd door de Zellikenaar Orhan Sahin. Geert Heyvaert en Edwin Fabri zijn voor de volle zes jaar schepen, terwijl het vierde schepenmandaat voor Team Burgemeester wordt verdeeld onder Kristof Gaublomme (eerste drie jaar) en Guy De Bondt (laatste drie jaar).

Anders Liberaal levert twee schepen: Rita De Vos en Yoeri Vastersavendts. Daarnaast wordt oud-burgemeester Michel Vanhaeleweyck, die na zes jaar afwezigheid terugkeert in de gemeenteraad en tevens de ouderdomsdeken is, voorgedragen als voorzitter van de gemeenteraad.

Finke Jacobs zal voor Groen bevoegd worden als schepen van Welzijn en Sociale Zaken en voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (BCSD).

De klemtoon van de nieuwe meerderheid zal op vier domeinen liggen:

  • Taal, integratie en toegankelijkheid als hoekstenen van een gelijkekansenbeleid
  • Lokale handelaars, industrie, zelfstandigen, vrije beroepen en landbouwers die het kloppende hart en de identiteit van de gemeente moeten bepalen. “We aanvaarden geen status quo voor het centrum van Asse”.
  • Netheid, veiligheid en openbare ruimte die absolute basisvoorwaarden zijn voor “buurten met klasse en lokaal winkelplezier”.
  • Een mobiliteitsbeleid dat zwakke weggebruikers vooropstelt, met comfort en veiligheid als uitgangspunten. “Koning Fiets zal voortaan vergezeld worden door Keizer Voetganger.”

Op de specifieke taakverdeling onder de nieuwe bestuursploeg en de bijhorende speerpunten is het wachten tot 25 oktober.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk