VERKIEZINGEN MEISE: N-VA van Gerda Van den Brande overheerst : burgemeester opnieuw aan zet

De N-VA van burgemeester Gerda Van den Brande is in Meise opnieuw aan zet. De partij haalt liefst negen zetels. De huidige coalitie N-VA-LB+ kan voortdoen en heeft een comfortabele meerderheid van 17 op 27 zetels.

“Ik ben super gelukkig”, zegt burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA). In 2018 haalde ze 634 voorkeurstemmen, nu gaven de kiezers haar 1.242 voorkeurstemmen. “Dankjewel voor jullie opkomst, maar vooral om te geloven in de N-VA”, laat ze weten. Ik ben terecht fier op dit team. Ben dan ook supertrots. Dankjewel voor de 1.242 stemmen. Een immens resultaat. We starten maandag en hebben dus het initiatiefrecht.

Het is inmiddels duidelijk dat de huidige coalitie (N-VA, LB+) een ruime meerderheid van 17 op 27 zetels heeft, maar daarop wil Van den Brande niet vooruitlopen. Met liefst zeven partijen die een lijst indienden en een coalitiewissel in 2021 is het in Meise allerminst gemakkelijk om een stabiel bestuur te vormen. Met N-VA-LB+ lijkt een kentering ingezet, maar het is in de coalitie wel LB+ dat de rekening betaalt.

De partij LB+ haalt nog altijd acht zetels en blijft dus status quo, maar intern zijn er wel wat verschuivingen. Ella De Neve, die ook lijsttrekker is voor de provincieraad voor Open VLD, haalt er met 713 stemmen het hoogte stemmenaantal, gevolgd door lijsttrekker Tom Heyvaert (708 stemmen) en ‘de scheet’ Wim Verbeke (558 voorkeurstemmen).

Gewezen burgemeester Roger Heyvaert (530 voorkeurstemmen) en Jos Emmerechts (478) halen veel minder stemmen dan in 2018. Zanger Jo Vally (Valère Lauwers) klokt af op 255 voorkeurstemmen. Vlaams Belang haalde met gewezen schepen en kopman Paul Van Doorslaer ook meteen drie zetels binnen, CD&V+ behoudt haar drie zetels, Groen en Samen Anders hebben elk twee zetels.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise