Zondag kies jij de nieuwe gemeenteraad, burgemeester en schepenen. Wie zal de komende zes jaar de gemeente besturen? Welke coalities zijn mogelijk? En wie krijgt de meeste voorkeursstemmen? Ontdek hier op 13 oktober de uitslagen van de verkiezingen in Asse. Mogelijke coalities op basis van de zetelverdeling.
De impact van je stem op de gemeenteraadsverkiezingen zal vergroten, want de burgemeester wordt niet meer voorgedragen door de verkozen gemeenteraadsleden. De kandidaat van grootste partij binnen de meerderheid en die het meeste voorkeurstemmen heeft behaald, wordt automatisch burgemeester. Je kan op dezelfde lijst op verschillende kandidaten stemmen. Deze stem telt dan individueel voor alle kandidaten. Je mag ook voor alle kandidaten op dezelfde lijst stemmen. De voorkeurstemmen worden dus zeer belangrijk.
Hoe wordt de coalitie (meerderheid) gevormd?
Dat zal anders verlopen dan in het verleden. Wanneer alle stemmen geteld zijn, mag de grootste partij, een coalitie proberen te vormen.
De kandidaat met het meeste voorkeurstemmen binnen die partij, krijgt voor 14 dagen een initiatiefrecht.De stemmenkampioen moet met andere partijen een meerderheid zoeken. Er komt een einde aan het initiatiefrecht wanneer er een akkoord is en de akte van voordracht voor schepenen wordt voorgelegd. Die kan alleen worden ingediend met de steun van de meerderheid van de verkozenen van de grootste lijst.
Komt de onderhandelaar van de grootste partij niet tot een akkoord na 14 dagen? Dan krijgt de 2e grootste partij 2 weken de tijd om een coalitie te vormen, nadien de 3e grootste, enzovoort.
Dit nieuwe kiessysteem is enkel van toepassing in Vlaanderen.