3.500 Assenaren moeten in ander stemlokaal stemmen

23.431 kiezers mogen er in Asse hun stem uitbrengen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober. Iedereen heeft zijn uitnodigingsbrief de afgelopen dagen ontvangen. Sommige kiezers reageren intussen verrast. Want zij moeten plots aan de andere kant van de gemeente gaan stemmen. 

Sommige Zellikenaren hebben niet geloven dat ze plots in Mollem moeten gaan stemmen. Op sociale media zijn er intussen ook kiezers uit Krokegem die hebben opgemerkt dat ze plots hun stem moeten gaan uitbrengen in Walfergem.

Lander Van Droogenbroeck, de algemeen directeur van de gemeente Asse, kon op de gemeenteraad al meedelen dat er een fout is geslopen bij de indeling in kiesdistricten. Die zijn nodig om de stemresultaten na de verkiezingen meer in detail te kennen, bijvoorbeeld op wijkniveau. “Die geografische afbakening werd gedaan door een computerprogramma, zonder dat er nadien manueel nog aanpassingen werden gedaan.”

Concreet werden er enkele straten zoals de Sleutelbloemstraat, waarvan de inwoners normaal in Zellik gaan stemmen, ondergebracht in het kiesdistrict Kobbegem. En omdat er daar geen stembureau is, moeten de inwoners van dat district in Mollem gaan stemmen. Ook in Krokegem zouden er verschillende kiezers zijn die plots naar het stembureau in Walfergem moeten.

De algemeen directeur vindt de opdeling in deelgebieden en het creëren van extra grenzen binnen de gemeente, iets wat werd opgelegd door de hogere overheid, geen goed idee. “Er is niets onwettig gebeurd, maar het is wel vervelend. Helaas kan dit niet meer aangepast worden tegen de verkiezingen. Er zal geen nieuwe opdeling meer komen.” In Asse zullen er op 13 oktober 27 stembureaus zijn. GBS Relegem is zelfs een nieuwe stemlocatie. De gemeente streeft zo naar 900 kiezers per stembureau. 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk