Plantentuin keuringslocatie voor toprozen

De Rozentuin van Plantentuin Meise staat alweer in de kijker met de uitzonderlijke collectie van meer dan 100 soorten. Zo wordt de Rozentuin één van de zes keuringslocaties van het keurmerk Excellence Roses. Alleen rozensoorten die aan de strengste eisen voldoen, kunnen het keurmerk krijgen.

De Nederlands-Belgische keuringen voor Excellence Roses staan voor sterke, gezonde, rijk- en doorbloeiende rozen, die zonder inzet van gewasbeschermingsmiddelen een goed resultaat geven bij eindgebruikers. Deze keuringen vinden sinds 2018 plaats onder auspiciën van de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat.

Het keurmerk Excellence heeft al vijf locaties waar rozen worden gekeurd. Nu komt daar de Rozentuin van Plantentuin Meise bij en komt het aantal keuringslocaties op zes: drie in Nederland en drie in België.

Met meer dan 100 verschillende botanische soorten vormt de Rozentuin inmiddels een van de belangrijkste rozencollecties ter wereld. Inmiddels is er in de Rozentuin al een plaats gereserveerd voor de rozen die straks in de driejarige keuringen van Excellent Roses mee gaan lopen. Keurmeesters beoordelen de rozen op vier momenten in het jaar op gezondheid, groeikracht, bloeirijkheid, geur, bottelvorming en andere criteria. Rozen die na drie jaar een minimumaantal punten hebben behaald, verdienen het predicaat Excellence Roses. Op dit moment staat de teller op 76 rozenvariëteiten. Het zijn stuk voor stuk sterke en rijkbloeiende rozen die, zonder inzet van gewasbeschermingsmiddelen, een goed resultaat geven in tuinen en openbaar groen.

Alle Excellence Roses zijn te vinden op de website van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC).

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise