Geen bebouwing meer tussen Reedijk en Puursstraat 

Tussen de Reedijk en de Puursstraat ligt nog een grote open ruimte, daarop kan nu niet meer worden gebouwd. De Vlaamse overheid zette het gebied, dat grotendeels woongebied is, om naar een overstromingsgevoelig gebied (WORG) en voorziet nu ook een vergoeding voor de gedupeerden. Het gebied kan nu een nieuwe, groenere, bestemming krijgen.

“Het is heel goed nieuws dat de gronden nu definitief bouwvrij zullen blijven. Al begin deze legislatuur wilden we juridisch verankeren dat de bouwgronden tussen Reedijk en Puursstraat bouwvrij dienden te blijven. Net omwille van het risico op overstromingen,” aldus schepen van Ruimtelijke Ordening Lien Casier (cd&vplus).

Als de gemeente Merchtem de bouwrechten afnam, dan stond zij ook in voor de compensatie van de gedupeerden. “We zouden dan planlasten moeten betalen. In plaats van een eigen Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) op te maken en de kosten zelf te dragen, hebben we beslist te wachten op de Vlaamse overheid. Zij gaven aan daar ook werk van te maken maar hebben er uiteindelijk wel erg lang over gedaan. We zijn dus opgelucht met hun beslissing. Fijn om op het einde van de legislatuur nog een groot dossier te kunnen afsluiten,” vertelt een opgeluchte schepen Lien Casier. 

“Wij vinden het zeer belangrijk dat de huidige grondeigenaars een correcte vergoeding ontvangen. Hun bouwgronden worden omgezet naar openruimtegebied. Fijn voor de inwoners maar sneu voor de eigenaars. Deze laatsten hadden soms al concrete plannen met deze gronden, dus we vinden het niet meer dan terecht dat ze een eerlijke vergoeding krijgen,” geeft burgemeester Maarten Mast (LVB) aan.

In het verleden zijn er verschillende bouwaanvragen ingediend in dit gebied. Zo was er enkele jaren geleden de bouwaanvraag voor appartementen op de hoek met de Reedijk.

“We hebben deze allemaal geweigerd om het gebied bouwvrij te kunnen houden. De aanvragen in de toekomst blijven weigeren, op basis van een omzendbrief, zouden we niet kunnen volhouden. We zijn dus opgelucht dat Vlaanderen uiteindelijk zijn huiswerk heeft gemaakt en dat zij nu ook de vergoedingen zullen betalen.”

De tijdelijke randparking die cd&vplus en LVB wilden aanleggen op de gemeentegronden aan de Reedijk zal behouden kunnen blijven en kan nu verder worden uitgewerkt. “Uiteraard dient dit een groene parking met waterdoorlatende materialen te zijn, maar dat deden we ook bij de andere heraangelegde parkings deze legislatuur.” licht schepen Lien Casier toe.

Reedijk