Renovatie voormalig vredegerecht gaat van start

Het gemeentebestuur van Grimbergen ziet in de site van de Charleroyhoeve een geschikt (speel)terrein voor de lokale jeugd. In oktober start het lang verwachte renovatietraject van het voormalige vredegerecht, dat sinds de sluiting in 2017 leegstaat.

“Na afloop van de werken in het voorjaar van 2026 zal dit pand opnieuw een veilig en volwaardig onderkomen kunnen bieden aan tal van cultuur- en jeugdverenigingen”, zegt schepen van Gebouwen Kirsten Hoefs (CD&V MAX). “De Grimbergse tak van de jeugdbeweging KSA wordt een vaste gebruiker. De Charleroyhoeve, waarvan het oude vredegerecht deel uitmaakt, is slechts één van de 140 gebouwen die het lokaal bestuur van Grimbergen bezit. Een zeer uitgebreid patrimonium dus, wat veel aandacht vraagt op het vlak van onderhoud.”

“Verschillende van deze gebouwen hebben bovendien een historisch karakter, met een al dan niet erkende erfgoedwaarde”, zegt Hoefs. De Charleroyhoeve is zo’n historisch pand. Als voormalige abdijhoeve van de Abdij van Grimbergen en gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht ‘De Maalbeekvallei’ is de hoeve geregistreerd als bouwkundig erfgoed.

“Het oorspronkelijke boerenhuis, links van de poort, dateert uit de 17de eeuw en deed jarenlang dienst als vredegerecht. Bij een brand in 1976 werden de bovenste verdieping en het dakgebinte volledig vernield, waarna in de jaren ‘80 een eerste renovatie volgde. In het kader van de hervorming van de vredegerechten, sloot het Grimbergse vredegerecht zijn deuren in 2017.”

In 2019 voerde het lokaal bestuur dringende instandhoudingswerken uit, waaronder verankeringswerken, dak-, metsel- en voegwerken. Nu start de renovatie en herinrichting van het oude vredegerecht. “Het dossier zit al enige tijd in voorbereiding”, legt schepen van Jeugd Jelle De Wilde (CD&V MAX) uit. “Een nieuw element was een subsidieaanvraag die we vorig jaar deden. Zo konden we 200.000 euro subsidie binnenhalen voor dit project. De site van de Charleroyhoeve heeft enkele belangrijke troeven, zoals haar centrale en toch rustige ligging naast een natuurgebied, vlotte toegang en parkeerruimte voor fietsen en een ruim speelterrein.”

“De toekomst van deze site is gericht op de Grimbergse jeugd, wat voor de jeugdverenigingen heel wat perspectieven opent. De KSA zal als vaste gebruiker de bovenste verdiepingen van het oude vredegerecht benutten. Voor de toegankelijkheid voorzien we een lift”, zegt De Wilde. “Andere ruimtes zullen door andere verenigingen kunnen gehuurd worden, zoals de rest van de Charleroyhoeve vandaag. Het totale prijskaartje van de renovatie en herinrichting van het oude vredegerecht wordt afgerond op 1.891.000 euro.”

Foto: Patrick Bastin

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise