Ruim 4.000 leerlingen leven zich uit op belevingsloop

Voor het vierde jaar op een rij kunnen de ruim 4.000 schoolkinderen in Asse zich drie weken lang uitleven op een hindernissenparcours op de Asphaltcosite. Deze belevingsloop is de vervanger van de vroegere scholenveldloop.

Wie al wat ouder is, zal zich de jaarlijkse scholenveldloop aan het begin van het schooljaar nog goed herinneren. Daar was telkens eeuwige roem weggelegd voor wie op een modderig parcours in de top drie eindigde, maar voor de mindere goden was het vaak een dag om snel te vergeten. Sport Vlaanderen en MOEV, de Vlaamse schoolsportorganisatie, zetten nu al enkele jaren in op andere initiatieven waarbij wordt afgeweken van een traditionele scholenveldloop.

In Asse toveren ze zo al vier jaar op rij de grote grasvlakte aan de Asphaltcosite om tot een belevingsloop met een obstakelparcours vol met uitdagende hindernissen. En nu ook het glooiende bikepark in het parcours ligt, is het echt wel een uitdagend toertje geworden. Toch zullen drie weken lang ruim vierduizend schoolkinderen in Asse hun beste beentje voorzetten op het parcours.

Tijdens de eerste week konden de scholieren uit het middelbaar zich uitleven op het parcours, de komende twee weken kunnen de kinderen uit het basisonderwijs er terecht. De hoogte en moeilijkheidsgraad werd aangepast aan de leeftijd van de leerlingen. In totaal organiseren 270 gemeenten in Vlaanderen zo’n belevingsloop, goed voor zo’n 285.000 deelnemende leerlingen.

“Het parcours is uitdagend en verrassend, waardoor kinderen en jongeren zichzelf uitdagen en grenzen verleggen. Hiermee tonen we aan dat sporten zeker niet saai hoeft te zijn en dat iedereen een sport kan vinden op zijn of haar maat”, zegt schepen van Sport Geert Heyvaert (Team Burgemeester).

‘De kinderen en jongeren vinden het veel leuker om in plaats van een wedstrijd waarbij er maar een beperkt aantal lopers voor de overwinning strijden, zich uit te leven op hun tempo. Het overwinnen van de hindernissen maakt het spannender en leuker”, vult schepen van Jeugd Johan De Rop (N-VA) aan.

Het hindernissenparcours staat overigens ook open voor andere gebruikers dan de scholen. In het weekend mogen jeugd- en sportverenigingen, maar ook ouders met kinderen zich uitleven op het parcours.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk