Kruipbuizen van speeltuintjes Kerseveld en Vitsgaard worden vervangen

Op de gemeenteraad van 17 september 2024 wilde gemeenteraadslid Tom Bosman (samen1745) wel eens weten wat de stand van zaken was aangaande het asbestverslag van maart van dit jaar. Er was toen asbest vastgesteld in de kruipbuizen van twee speeltuintjes, aan het Kerseveld en aan de Vitsgaard.

“In antwoord op mijn vragen daarover antwoordde het college dat ondertussen afspraken zijn gemaakt om de buizen te vervangen. Communicatie over het dossier is er voorlopig nog niet geweest,” aldus Bosman..

In het collegeverslag van 17 juni stond het volgende: “Zolang asbest goed in materiaal vastzit, is er niet veel aan de hand en kan je het rustig laten zitten. Maar als je erin gaat krassen of er door aanraking stukken uit het materiaal loskomen (wat je bij kinderen niet kan uitsluiten), kunnen er kankerverwekkende vezels vrijkomen. Ook hebben deze kruipbuizen te lijden onder de weersomstandigheden waardoor de vastheid van het materiaal afbrokkelt, wat de kans verhoogt dat deze kankerverwekkende vezels vrijkomen. Het verwijderen van deze beide kruipbuizen is noodzakelijk om dit gezondheidsrisico weg te nemen.”

De kruipbuizen zullen dus verwijderd worden en ook vervangen: “Onderzoek werd verricht naar alternatieven voor deze kruipbuizen om de speelwaarden van deze locaties optimaal te behouden. Zo is een nieuwe kruipbuis in glasvezel aangekocht voor speeltuin Vitsgaard en zal de mogelijkheid tot taludglijbaan in de speeltuin Kerseveld onderzocht worden.”

Bosman vervolgt: “Op mijn vraag of er ondertussen al enige communicatie was gebeurd over dit dossier, bijvoorbeeld naar buurtbewoners of breder, kreeg ik volgend antwoord: “Communicatie naar buurtbewoners is niet gebeurd gezien er geen acuut gevaar is. Het richten van communicatie naar enkel de buurtbewoners zou ook te beperkt zijn, gezien de speeltuinen door kinderen vanuit de hele gemeente worden gebruikt, net als door scholen en de buitenschoolse opvang (in geval van speeltuin Vitsgaard). Een algemene communicatie van de gemeente Opwijk kan zeker ingepland worden.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk