Sensoren meten jaar lang luchtkwaliteit

Het gemeentebestuur van Grimbergen stapt in het project ‘Pure Cities’, met als doel de luchtkwaliteit in Belgische steden en gemeenten in kaart te brengen en te verbeteren. Het project wordt financieel volledig gedragen door twee commerciële partners.

“In het kader van het project ‘Pure Cities’ werden drie sensoren geplaatst in de gemeente om gedurende een jaar de luchtkwaliteit te meten”, zegt het gemeentebestuur van Grimbergen. “De sensoren werden geplaatst langsheen de Westvaartdijk (vlak voor de bocht naar de Industrieweg), de Spaanse Lindebaan en op het Sint-Amandsplein. Het project wordt financieel gedragen door de commerciële partners Belfius Bank en Belfius Investment Partners.”

“Het adviesbureau Airscan meet en analyseert gedurende een jaar de luchtkwaliteit in Grimbergen en stelt op basis van die nulmeting een specifiek actieplan op”, klinkt het. “Zoals in de meeste Belgische steden en gemeenten zijn er in Grimbergen geen betrouwbare gegevens over de luchtkwaliteit op het grondgebied. De gemeente beschikt ook niet over de budgetten, de vaardigheden en de technologie om die gegevens zelf te verkrijgen. Daarom is een project zoals Pure Cities voor een lokaal bestuur een buitenkans: een bundeling van expertise, technologie en financiële middelen om de luchtkwaliteit in de gemeente in kaart te brengen en te verbeteren.”

“Na drie maanden worden al de eerste meetresultaten geanalyseerd. De sensoren combineren kunstmatige intelligentie, cloudtechnologie en mobiele toepassingen om een gedetailleerd beeld te geven. In totaal zal de nulmeting een volledig jaar behelzen. Na twaalf maanden van monitoring volgt dan een eindverslag met conclusies en aanbevelingen voor de toekomst. Via deelname aan dit project volgt Grimbergen het voorbeeld van gemeenten met een vergelijkbaar inwonersaantal, zoals Pelt en Halle.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise