PFAS-verontreiniging vastgesteld op site Brandweer en bodemsanering nodig

In juni 2021 besliste de Vlaamse Regering om alle locaties in kaart te brengen met een verhoogd risico op PFAS-verontreiniging. In het kader van deze inventarisatie werd een specifiek op PFAS gericht verkennend bodemonderzoek uitgevoerd op de site van Doortstraat 2 (blusoefenterrein – gemeentelijke werkliedenloods) en Processiestraat 22/24 (brandweeroefenterrein –brandweerkazerne) in Opwijk-Centrum.

De resultaten van dit bodemonderzoek toonden de aanwijzing aan van verontreiniging met PFAS, waarna er door Departement Zorg no regret-maatregelen werden geadviseerd. DeOpenbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft een beschrijvend bodemonderzoek (BBO) opgelegd.

Tijdens dit beschrijvend bodemonderzoek (BBO) wordt in de eerste plaats de verontreiniging in kaart gebracht. Dit gebeurt onder meer door boringen uit te voeren (voor staalname van het vaste deel van de aarde) of peilbuizen te plaatsen (voor staalname van het grondwater). Deze afperking heeft als doel een driedimensionaal beeld te vormen van de verontreiniging in de bodem.

Uit het beschrijvend bodemonderzoek blijkt op de site van de brandweerkazerne Processiestraat 22-24 de aanwezigheid van een bodemverontreiniging met PFAS die de bodemsaneringsnormen overschrijdt op welbepaalde percelen, waardoor er moet gesaneerd worden.

Voor de verontreinigde gronden zal de bodemsaneringsdeskundige op basis van de concrete situatie ter plaatse gewoonlijk gebruiksadviezen formuleren. Deze gebruiksadviezen zijn praktische handvaten om de betrokkenen correct te informeren en bewust te maken van de gevolgen en risico’s bij het uitvoeren van bepaalde handelingen op of in de verontreinigde grond.

Het bodemonderzoek op de site van Doortstraat 2 is nog niet afgerond. Hier zijn nog geen resultaten bekend.