Jarenlange inspanningen zorgen voor sterke uilenpopulatie!

Michel De Keersmaeker en een groepje vrijwilligers van Natuurpunt Merchtem houdt zich al een dertigtal jaren bezig met het plaatsen van nestkasten voor kerkuilen, bosuilen, steenuilen en torenvalken. De resultaten van deze jarenlange inspanningen mogen er zijn. Zo werden er in 2024 in Merchtem en zijn wijde omgeving 113 kerkuiltjes, 74 steenuilen, 5 bosuilen en 22 torenvalken geringd.

In Merchtem zelf nestelen er ondertussen kerkuilen in bijna alle kerken en in verschillende boerderijen. Dit jaar nestelde er ook een koppeltje kerkuilen in de Tiendenschuur. De Tiendenschuur en omgeving zijn ondertussen een waar natuurgebied geworden. Dit jaar woonde er een koppeltje ooievaars, enkele koppeltjes reiger. De steenuil, de ijsvogel en de grote gele kwikstaart worden er regelmatig gespot.

Het veldwerk van Michel voor deze vogelsoorten bestaat niet alleen uit ringen. Ook de nestkasten dienen af en toe hersteld te worden. De nestkasten worden jaarlijks gekuist, niet alleen voor de hygiëne, maar ook opdat de kasten zouden blijven gebruikt worden door deze prachtige roofvogels.

Vanaf eind maart tot half juli is Michel samen met één of twee vrijwilligers een drietal voormiddagen per week op stap om al dit werk te verrichten. Dit jaar hebben er in totaal tien vrijwilligers mee geholpen.

Op deze manier helpen wij de gemeente Merchtem niet alleen bij het in stand houden van deze vogelsoorten, maar ook bij de biologische bestrijding van ratten en muizen. Een gezinnetje van 4 à 6 kerkuiltjes “consumeert” tussen de 2 tot 5.000 ratten en muizen per jaar.

De gemeente Merchtem ondersteunt dit project via de GNOP (Gemeentelijke Natuur Ontwikkelings Projecten).

Natuurpunt Merchtem is heel blij en fier dat Michel en zijn “uilengroepje” dit mooie werk elk jaar weer realiseert.