Assenaar Tim Lengeler (35) is zaterdagavond een van de twaalf finalisten van Mister Gay Belgium. Maar of hij nu wint of niet, hij kijkt nu al tevreden terug op zijn parcours. “Sinds ik anderhalf jaar geleden uit de kast kwam, heb ik alleen nog maar positieve reacties gekregen.”
Met een bang hartje outte Tim Lengeler (35) zich anderhalf jaar geleden als homo bij zijn ouders, vrienden en collega’s. Hij vreesde negatieve reacties, zeker ook vanuit zijn rol als leerkracht en politicus. Maar niets was minder waar. “Hoe langer ik het uitstelde, hoe moeilijker het werd. Maar ik kreeg alleen maar positieve reacties toen ik uit de kast kwam. Er is toen een grote druk van mijn schouders gevallen, ik was heel opgelucht”, vertelt Tim Lengeler daarover.
Ook van zijn ouders kreeg hij meteen veel steun. “Ik hoor mijn mama nog altijd zeggen dat ze hoopt dat ik gelukkig word. Ik had het eigenlijk veel vroeger moeten vertellen, ik ben twintig jaar verloren door niet mezelf te zijn.” Op school, waar Tim les geeft voor de tweede en derde graad, kwamen er veel vragen. “Maar ook bij hen kon mijn verhaal op veel begrip rekenen. Ik hoor zelfs dat ik een voorbeeld ben voor jongeren die ook worstelen met hun geaardheid.”
Met alle positieve reacties te horen, besliste Tim om zich in te schrijven voor Mister Gay Belgium. “Ik was dan wel uit de kast gekomen, maar hoe leer je mensen kennen in de LGBTQ+-gemeenschap? Dat vroeg ik me af”, zegt Tim. Een app of datingsite vond hij te specifiek en dus wou hij via de wedstrijd nieuwe mensen leren kennen.
“Elke selectieronde raakte ik verder in de wedstrijd en plots was ik bij de laatste twaalf finalisten. En ik zou mezelf niet zijn als ik me nu niet voor tweehonderd procent smijt in de finale. Wat mijn kansen zijn in de finale zaterdagavond, kan ik niet goed inschatten. Maar ik ben trots op mijn traject. Ik heb mijn best gedaan, alles gegeven en kan mezelf niets verwijten.”
In de televoting, stemmen kan nog tot vrijdagavond, staat Tim alvast op de eerste plaats. “Veel zal afhangen van de liveshow zaterdagavond. Je kan het een beetje vergelijken met Miss België. Van Mister Gay leeft nog vaak het idee dat het een vleeskeuring is, maar het gaat over veel meer dan uiterlijk. De kandidaten hebben examen moeten doen, moeten een speciaal kostuum en een kunstwerk ontwerpen. Tijdens de liveshow volgen nog verschillende proeven. Het heeft al veel tijd en energie gevraagd”, aldus Tim.
Mocht hij winnen dan mag Tim een jaar lang het gezicht en spreekbuis zijn van wat hij de regenbooggemeenschap noemt. “Diversiteit in onderwijs is mijn thema. Zo pleit ik voor een charter en safeplace in scholen. Maar ook voor een LGBTQ+-label voor artsen en psychologen. Dat moet het voor ouders en jongeren met vragen makkelijker maken om aan te kloppen bij hulpverleners die vertrouwd zijn met het thema. En ook als politicus (Tim is gemeenteraadsvoorzitter voor N-VA in Asse) zie ik nog veel werk. Wat het resultaat ook zal zijn, maandag wordt een drukke dag met de eerste werkdag op school en een gemeenteraad ‘s avonds”, lacht Tim.