Grote onderscheiding voor EventPay op Gentse Feesten

Met meer dan anderhalf miljoen bezoekers waren de Gentse Feesten van 2024 andermaal een megasucces. Qua bezoekersaantal is deze Gentse tiendaagse top in België maar ook top onder de volksfeesten in West-Europa. Alles verliep vlot en daar droeg ook EventPay zijn steentje toe bij.

Deze jonge kmo timmert al een paar jaar aan de weg van cashless betalen en profileerde zich nu ook in de Arteveldestad. Weg waren de verschillende systemen van betalen op de festivalpleinen (14 stuks). Zij hadden plaats geruimd voor met een uniform cashless betaalsysteem of hoe een Merchtems bedrijfje groots kan zijn op een mondiaal gebeuren!

De vier vennoten van EventPay: Wim Walravens, Klaas De Proost, Ewout Van Schil en Sander De Proost

In 2019 sloegen Wim Walravens, de broers Sander en Klaas De Proost en Ewout Van Schil uit Kortenberg, na contacten in zomerbar Zanzibar, de handen in mekaar en stampten EventPay uit de grond. “Ewout had voor zijn bachelorproef een softwareprogramma voor een betaalformule op festivals ontwikkeld,” vertelt zaakvoerder Sander De Proost. “Dat hebben we uitgeprobeerd in Zanzibar, bij den Bizon tijdens corona en voor de verdere uitrol haalden we er mijn broer Klaas bij. Hij is een specialist in netwerken en zorgt voor de connectiviteit. Ikzelf en Wim staan in voor het commercialiseren van ons product. Ik meen te mogen stellen dat we een complementair team zijn. Tijdens de coronaperiode zijn we alles blijven uittesten en het systeem ook geperfectioneerd.”

Voor wat staat EventPay nu echter? Van tellende garçons en wisselgeld is hier geen sprake meer en aan de kassa en bar zijn de wachtrijen klein geworden omdat de klanten of bezoekers hun kaart of polsbandje opladen ter plaatse of online of via onbemande oplaadpunten. Dat maakt het niet de mensen achter de toog maar ook de bezoekers een stuk gemakkelijker. Een andere optie is betalen met de bankkaart. De terminal toont de bestelling en de prijs en de klant kan contactloos betalen.

Voor de organisatoren zit er een interessante tool bij want zij kunnen het verbruik zien en meteen anticiperen indien nodig. Wat verkoopt goed en waar en wanneer, gewoon een druk op de knop en alles floept te voorschijn. Piece of cake en de mensen van EventPay krijgen alles voor mekaar, op eender welke locatie en ongeacht de grootte en tijdsduur van het event. Het systeem is gebruiksvriendelijk en voor iedereen toegankelijk.

“En het kan overal geplaatst worden, van een bal in de parochiezaal, een fuif, in kantines bij sportclubs tot een event met tienduizenden bezoekers,” vervolgt De Proost. “We komen poolshoogte nemen, bespreken alles met de organisatoren en installeren vervolgens onze apparatuur. We maken het personeel wegwijs met het systeem en we blijven gedurende gans het gebeuren stand-by om eventuele technische of logistieke problemen op te lossen.”

In 2023 kon men EventPay terugvinden op een honderdtal organisaties, maar zoals het er nu naar uitziet zit er dit jaar minstens een verdubbeling van de activiteiten in. Dat daar ondertussen een ronkende naam als de Gentse Feesten is bijgekomen zorgde ongetwijfeld voor een vreugdedansje te Sleeuwagen, Merchtem. (eb)