Actiegroep Tegengas roept site gascentrale uit tot ‘klimaatbeschermingszone’

Burgerbeweging Tegengas is bezig aan een vijfdaagse fietstocht van meer dan 300 kilometer langs alle zeven mogelijke locaties voor nieuwe gascentrales. Er werd ook halt gehouden aan de gascentrale in Vilvoorde. De site werd door de burgergroep uitgeroepen tot ‘klimaatbeschermingszone’.

Donderdag fietsten de actievoerders van Gent naar Vilvoorde. Daar is nog altijd sprake van de bouw van een nieuwe energiecentrale, als buffer in geval van tekorten. De deputatie heeft zich onlangs niet uitgesproken over de vernieuwde aanvraag van Engie waardoor de uiteindelijke beslissing zal moeten genomen worden door de Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

“Dat dit plan nog steeds op tafel ligt is absurd in tijden van klimaatcrisis en slechte luchtkwaliteit, te midden van de ‘gasgesponsorde’ oorlog in Oekraïne en net op een moment dat Engie-Electrabel al woekerwinsten boekt”, zegt woordvoerder Ike Teuling. “Samen met omwonenden strijden we al meer dan een jaar tegen deze roekeloze plannen voor nieuwe gascentrales. We zijn vastberaden om niet op te geven. Onze toekomst en die van vele generaties na ons staan immers op het spel”, besluit Teuling.

De Vilvoordse site werd uitgeroepen tot ‘klimaatbeschermingszone’. Aan het hek werd een ‘bouwbord’ bevestigd met daarop de tekst ‘Geen toegang voor klimaatcriminelen’ en ‘Geen subsidies voor vervuilers’.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise