Groot fietsexamen bereidt zesdejaars voor op middelbare school

422 zesdejaars uit 13 basisscholen leggen momenteel ‘Het Grote Fietsexamen’ af. Hun fietsvaardigheden worden getest en daarna fietsen de leerlingen zelfstandig een parcours van 7 kilometer langs alle secundaire scholen in Vilvoorde.

“Zo zijn de leerlingen voorbereid om volgend schooljaar zelfstandig naar een middelbare school te fietsen”, zegt schepen van Onderwijs Jo De Ro (Open VLD). “In het parcours komen verschillende fietsvaardigheden aan bod: langs een hindernis fietsen, voorrang verlenen, een kruispunt oversteken, en rechts of links afslaan. De leerlingen krijgen ook een dodehoekvrachtwagen instructie, zodat zij leren wat een chauffeur wel én niet kan zien.”

Om de veiligheid van de leerlingen te waarborgen werden 301 fietsen vooraf gecontroleerd door Fietspunt. Op het parcours zijn politie en toezichters aanwezig, zodat alle leerlingen veilig het parcours kunnen afleggen. De toezichters beoordelen ook verschillende fietsvaardigheden die in het verkeer worden verwacht. De leerlingen krijgen daardoor persoonlijke en gerichte feedback.

Donderdag kwamen onder meer de zesdejaars van Freinetschool De Zwierezwaai aan de beurt. Komende dinsdag 25, donderdag 27 en vrijdag 28 mei staan nog fietsexamens op het programma.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise